РЕГИОН

Један од најсвирепијих злочина над Србима: „Преживео је само онај ко није био ту“ /фото, видео/

Светом литургијом у цркви Вазнесења Христовог у Пребиловцима је почело обележавање дана Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика и 83 године од једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом у Другом светском рату. Служи митрополит захумско- херцеговачки Димитрије са више архијереја СПЦ.
Sputnik
Литургији, поред бројних верника из свих делова Српске, присуствујe министaр културе Дејан Ристић као и министри из Републике Српске. На литургији је присутан и потпредседник Владе Србије Александар Вулин који је јуче био спречен да буде на отварању изложбе у том месту, јер власти на нивоу БиХ нису одобриле прелет авиона преко БиХ.
Саслужују митрополит црногорско- приморски Јоаникије, диселдорфско- немачки Григорије, митрополит будимљанско - никшићки Методије, буеносајрески и јужно - централно амерички Кирило, михаловско - кошички Георгије.
У овом месту код Чапљине усташе су 1941. године зверски убиле више од 850 мештана, углавном жена и деце и бациле их у јаму у Шурманцима надомак Међугорја.
Председник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је синоћ богослужењу у Храму Христовог Васкрсења, као и отварању сталне изложбене поставке у пребиловачком Дому културе "Свети краљ Милутин".
Изложбу "Пребиловци 1941" организовао је Музеја жртава геноцида из Београда.
Овај Музеј први пут је организовао сталну изложбену поставку изван територије Србије како би сачувао од заборава све невино пострадале Пребиловчане.
Храм у овом месту саграђен је и освештан 2015. године у знак сећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом светском рату, а Српска православна црква је исте године канонизовала жртве.
Злочин у Пребиловцима је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.
Откопавање 13 јама на подручју доње Херцеговине почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године сахрањене су у спомен-костурницу у Пребиловцима.
У јуну 1992. године током офанзиве "Чагаљ" припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су спомен-костурницу.
По повратку Срба у Пребиловце после 2000. године, остаци костију су сакупљени, а по изградњи Храма Васкрсења Христовог почивају у његовој крипти.
Храм је изграђен је по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму која је симбол васкрсења.
РЕГИОН
Вулин за Спутњик: У Пребиловцима смо због Срба, а не због убица /видео/
Коментар