Специјална операција у Украјини

Медведев: Јасно је – треба да идемо до Кијева

Након догађаја у Курској области специјална војна операција треба да добије екстериторијални карактер и да укључује и заузимање Кијева, рекао је заменик Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Sputnik
„Постоји још једна важна политичка и правна последица онога што се догодило. Специјална војна операција треба да добије отворено екстериторијални карактер. Ово више није само операција враћања наших званичних територија и кажњавања нациста. Можемо и треба да идемо на територије још постојеће Украјине –до Одесе, Харкова, Дњепропетровска, Николајева, до Кијева и даље“, написао је Медведев на Телеграму.
По његовом мишљењу, „не би требало да буде било каквих ограничења у смислу некаквих признатих граница украјинског рајха“, те да се о томе сада може говорити „отворено, без устезања“.
„Нека ово сви знају, укључујући енглеске ниткове: зауставићемо се тек тада када будемо сматрали да је прихватљиво и корисно за нас“, поручио је Медведев.
Такође је додао да је неопходно извући озбиљну поуку из акција украјинских снага на граници Курске области и немилосрдно уништити непријатеља.
„Разлози и циљеви терористичке операције украјинских нациста у Курској области већ су детаљно анализирани. То је и жеља да покажу остатке снаге својим господарима како би добили нову порцију новца и оружја, као и покушај да разреде наше борбене редове на главној линији сукоба, одвлачење дела снага у Курск и Белгород. Потребно је извући озбиљну поуку из овога што се догодило и реализовати оно што је начелник Генералштаба Валериј Герасимов обећао врховном команданту – немилосрдно поразити и уништити непријатеља“, рекао је Медведев.
Он је на крају пожелео опоравак рањенима у Курској области, рекавши да ће најбоља успомена на њих бити добро смишљена одмазда.
У међувремену је амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов оценио да је покушај провокације Оружаних снага Украјине у Курској области – очигледна терористичка акција, те да „нико не крије да америчко оружје убија Русе“.
Украјинске снаге су у операцији на граници ка Курској области изгубиле 315 војника, од тога најмање сто је ликвидирано, а остали су рањени, рекао је раније начелник Генералшатаба руских Оружаних снага Валериј Герасимов. Продор украјинских снага у дубину руске територије на курском правцу је заустављен.
Руски председник је претходно оценио да напад украјинских оружаних снага на руску Курску област представља „провокацију великих размера“.
Специјална операција у Украјини
УЖИВО ПВО изнад Курске области оборила два украјинска дрона
Погледајте још:
Коментар