СРБИЈА

Критично до краја августа: Хоће ли Кфор да заштити Србе или ће наставити да подржава Куртија

За сада ми се чини да Аљбин Курти само испипава терен и иако тврди да ће мост на Ибру у Косовској Митровици бити отворен, постоје назнаке да без сагласности Кфора он то неће урадити, каже За Спутњик професор Правног факултета у Косовској Митровици др Душан Челић.
Sputnik
Челић подсећа да је иницијатива за отварање моста на Ибру кренула од нелегалне и нелегитимне Скупштине у Северној Митровици која је састављена само од Албанаца. Кад је реч о мишљењу Срба о отварању моста, они су ту иницијативу одбацили прошле недеље јавним гласањем, акламацијом на Тргу браће Милић у Косовској Митровици, додаје Челић.

Куртијева игра – константни притисак на Србе

Отварање моста трајно би дестабилизовало Србе у Косовској Митровици, а следствено томе и даље на читавом северу. Звечан је општина која се директно наслања на Косовску Митровицу тако да ми се чини да Курти овде покушава да игра једну игру константног притиска на Србе. И та игра је како у функцији његовог стратешког циља, а то је протеривање Срба са севера Косова и Метохије, тако и у функцији његове предизборне кампање. Јер он нешто друго нема ни да понуди свом бирачком телу. Не може да понуди причу о бољем стандарду или економском развоју али им зато нуди ову етноцентричну причу да се он успешно обрачунава са Србима и 'успешно интегрише север Косова'“.
Једина Куртијева кампања је, како истиче Челић, спровођење репресивне политике према Србима на Косову и Метохији.

Критичан период до краја августа

Челић додаје да је тешко рећи да ли би Кфор реаговао у случају да Курти заиста покуша да отвори мост у Косовској Митровици, али се сада чини да сигнали са Запада, којима иначе није веровати, казују да му неће дозволити да отвори мост.
„Уколико Курти то одлучи, то ће највероватније урадити током августа јер то је време одмора кад су школе и Универзитет на одморима и кад је мање људи у северном делу града. Тако да ми се чини да је овај период од наредних пар недеља до краја августа – критичан.“
На питање да ли је Кфор повећао снаге на мосту преко Ибра због заштите Срба или као подршку Куртију, Челић одговара да је Кфор нажалост у последњих неколико година деловао у функцији политике Аљбина Куртија.

Хоће ли Кфор наставити да подржава Куртија

Међутим, требало би знати да је с друге стране Кфор 1999. године имао позитивну улогу кад је требало одржати стабилност и спречити етничко чишћење Срба на северу Косова и Метохије, истиче Челић.
„Француски Кфор је био тај који је стао на мост на Ибру, на северну обалу и то је на неки начин стабилизовало Србе, поред, разуме се, самоорганизовања Срба у то време. Питање је да ли ће и сада Кфор одиграти конструктивну улогу или ће се, нажалост, наставити политика континуитета у смислу реалне подршке Куртију, јер је Кфор на северу не да би стабилизовао српску заједницу него да би евентуално спречио било какво превентивно деловање војно-безбедносних снага Србије на том терену.“
А то је питање управљања кризама Сједињених Америчких Држава које имају кључну улогу у Кфору, објашњава Челић и додаје да би волео да Кфор одигра конструктивну улогу, али се боји на основу искуства у последњих десетак година да се Срби не могу поуздано ослонити на Кфор.
„Срби су у некој врсти квадратуре круга. Немају у овом часу на кога да се ослоне и препуштени су сами себи, осим да апелују управо на Кфор и преостале међународне мисије на Косову и Метохији. И да евентуално покушају неком грађанском акцијом, самоорганизовањем да укажу на то да би отварање моста било погубно за опстанак Срба и да уколико Кфор и међународна заједница желе мултиетничко Косово онда би морали спречити евентуално отварање и унилатералне потезе Куртијеве владе. А ако не желе мултиетничко Косово онда ће наставити политику асистирања Куртију“, закључио је Челић.

Кфор повећао снаге на мосту

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се очекују даље провокације на Косову и Метохији које укључује насилно отварање моста на Ибру у Косовској Митровици 14. или 15. августа.
Претходно је министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изјавио да ће мост на Ибру, између северне и јужне Косовске Митровице, бити отворен и да је то питање затворено 2016. године и није ствар дијалога.
На главном мосту преко Ибра у Косовској Митровици од данас преподне приметне су веће снаге Кфора. У претходном периоду на мосту су се углавном налазила два возила карабињера, а од данас преподне приметно је више возила него уобичајено.
Погледајте и:
СРБИЈА
Због чега су појачане патроле на главном мосту преко Ибра у Косовској Митровици - шта каже Кфор?
Коментар