Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Због чега су појачане патроле на главном мосту преко Ибра у Косовској Митровици - шта каже Кфор?

© Sputnik / Дејан СимићВозило Кфора у близини моста на Ибру
Возило Кфора у близини моста на Ибру - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2024
Пратите нас
Мисија Кфор саопштила је данас да је стално присутна на мосту на Ибру у Косовској Митровици, као и да редовно спроводи патроле у околини моста, како би обезбедила стабилност и безбедност свих локалних заједница.
Кфор је тако одговорио Танјугу на питање због чега су појачане патроле Кфора на главном мосту преко Ибра у Косовској Митровици и поновио да неће оклевати да се позабави било којим развојем који може утицати на безбедносно окружење и регионалну стабилност, уз пуно поштовање мандата УН.
"Наш став по овом питању био је јасан, транспарентан и доследан све време. Све одлуке у вези са отварањем главног моста преко реке Ибар/Ибар морају бити донете у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, који ми у потпуности подржавамо. Никада нећемо спекулисати о било каквим хипотетичким сценаријима. Кфор наставља да спроводи свој мандат - заснован на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године - да доприноси безбедном и безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову и слободи кретања, у сваком тренутку и непристрасно. Делује као трећи безбедносни одговор, у блиској координацији са Косовском полицијом и мисијом владавине права ЕУ (Еулекс), који су први и други безбедносни одговорни", наводи се у саопштењу Кфора.
Раније данас објављено је да су на главном мосту преко Ибра у Косовској Митровици приметне веће снаге Кфора, односно да је примећено више возила мисије на самом мосту.
Главни мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци, и северни део, у коме 95 одсто становништва чине Срби.
Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава КФОР-а.
Власти у Приштини најављују његово отварање, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, ЕУЛЕКС, КФОР, САД наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и приштине уз посредство ЕУ.
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2024
СРБИЈА
Појачано присуство Кфора на главном мосту преко Ибра /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала