РУСИЈА

Путин наложио војсци: Истерајте противника из Курске области – са Кијевом нема разговора

Председник Русије Владимир Путин одржао је састанак о ситуацији у Курској области, рекавши да је тренутно главни задатак руске војске да истера противника са територије региона.
Sputnik
„Оцена актуелних дешавања треба да буде изнета и то ће бити урађено, али сада је најважније решавање актуелних задатака на основу прогноза развоја ситуације. Главни задатак свакако стоји пред Министарством одбране: да истерају противника са наших територија и да заједно са пограничном службом обезбеде поуздану заштиту државне границе“, рекао је руски лидер.
Један од главних задатака у области је и пружање подршке људима, којима је неопходна помоћ и заштита, додао је руски председник.
Путин је оценио да Запад ратује са Русијом рукама Украјинаца. Он је истакао да је оружана провокација Кијева на руско-украјинској граници има за циљ јачање његових позиција на будућим преговорима, али је бесмислено водити преговоре са Владом која изводи нападе на цивиле, рекао је Путин.

„Судећи по свему, противник настоји да побољша своје преговарачке позиције у будућности, али о каквим преговорима може бити речи са људима који изводе нападе на цивиле, цивилну инфраструктуру или који покушавају да створе претњу по објекте нуклеарне енергије – о чему с њима може да се прича?“, упитао је руски лидер.

Ситуација у Курској области показује зашто је кијевски режим одустао од мировних предлога Москве и посредника, додао је Путин, констатујући да Кијев испуњава жеље својих западних господара.
„Такве акције имају главни војни циљ, а то је да зауставе офанзиву наших трупа чији је циљ потпуно ослобађање ЛНР и ДНР, територије Новорусије“, констатовао је Путин.
Он је додао да са Кијевом, који напада цивиле и објекте нуклеарне енергије, нема о чему да се разговара.
Путин је поручио да ће противник добити одговор какав заслужује, те да ће сви циљеви који стоје пред Русијом бити остварени.
„Федерална служба безбедности, заједно са Националном гардом Русије, мора да обезбеди режим противтерористичке операције и ефикасну борбу против диверзантских и извиђачких група противника“, рекао је председник на састанку.

Оружане снаге Русије напредују дуж целе линије фронта упркос провокацијама Кијева, оценио је Путин. Он је додао да је темпо офанзиве руских трупа на читавој контакт линији повећан 1,5 пута након догађаја у Курској области.

Противник покушава да посеје раздор, застраши Русе и уништи јединство, задајући ударац унутрашњој политичкој ситуацији, казао је председник Русије.

Ситуација у Курској области тешка

Како је рекао в.д. губернатора региона Алексеј Смирнов, ситуација у Курској области је тренутно тешка, под контролом противника налази се 28 насељених места.
„У тој зони се налази 28 насеља у којима живи око 2.000 људи. Не знамо каква је њихова судбина“, рекао је он.
У нападу украјинске војске је погинуло 12 цивила, 121 је рањено, укључујући 10 деце.
По речима Смирнова, противник се у Курској области пробио у дубину од 12 километара, ширина фронта је 40 километара.
Такође је казао да је погранично подручје региона до сада напустила 121.000 становника.
Специјална операција у Украјини
Стићи до Курска, стрељати цивиле: Украјински заробљеник открио план операције Кијева
Коментар