- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Стићи до Курска, стрељати цивиле: Украјински заробљеник открио план операције Кијева

© AP Photo / Andrii MarienkoУкрајинска војска на шведском борбеном возилу 90
Украјинска војска на шведском борбеном возилу 90 - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2024
Пратите нас
Припадници ФСБ Русије у Беловском округу Курске области заробили су војника 80. засебне десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине. Он је рекао да су украјинске снаге након напада на Курску област поставиле задатак да стигну до Курска и Белгорода.
По његовим речима, команданти Оружаних снага Украјине сматрају операцију инвазије на Курску област „последњом надом Украјине“.
„Циљ наше операције, како су ми објаснили, био је следећи: из Сумске области са свих страна крећу различите јединице, различите бригаде… Наш циљ је био да прво дођемо до Курска, од Курска до Белгорода како бисмо заузели што више територије и како бисмо за време мировних преговора, до којих ће доћи, имали могућност да разменимо ваше територије за наше“, рекао је заробљеник Руслан Николајевич, рођен 1997. године.
Он је признао да је његова јединица припремана за напад на Курску област од 28. јула.
„Тада смо премештени у шуму у близини села Песчано. Тамо смо провели недељу дана. Након четири дана окупио нас је командант и рекао: чекамо док се главне снаге не припреме за напад на Русију. И чекамо по плану: прво једна бригада улази са једне стране, извршава свој задатак, онда улазе друге бригаде и извршавају своје задатке“, објашњава заробљеник.
Такође је казао да је добио наређење да убија на месту цивиле Курске области који покушају да пруже отпор.
„Током испитивања заробљеник је признао да је добио наредбу да, уколико локално становништво буде пружало отпор, пуца у све на лицу места. Приликом упада у насељена места Курске области, украјински војници су се бавили пљачком и односили су све што су могли“, наводи се у саопштењу.
Заробљеник је открио да су учесници у нападу на Курску област говорили и на енглеском, пољском и француском.
„Када смо прешли границу са Русијом, на мотороли сам чуо да говоре на енглеском, пољском, а можда чак и на француском. Када су заузети положаји, ступили смо у комуникацију са претпостављенима, са нашима и чули смо како нешто говоре на енглеском“, рекао је заробљеник.
ФСБ саопштава да су војника оставили његови саборци током борби. Он је покушао сам да се врати у Украјину, али је ухваћен у Беловском округу уз помоћ локалних становника.
Руска војска у зони СВО - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2024
Специјална операција у Украјини
Медији: Украјинска војска код Курска тестира стратегију НАТО-а против Русије
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала