СРБИЈА

Вулин код Лаврова: Имамо много планова - хоће да их осујете

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин, који се налази у званичној посети Москви, састао се данас са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејом Лавровом. Лавров је том приликом казао да Москва високо цени одлучност руководства Србије да се супротстави покушајима Запада да организује обојену револуцију у земљи.
Sputnik
„Запад је са различитим степеном успеха практиковао обојене револуције у Грузији и Украјини. Сада се нешто слично дешава у Молдавији. Недавно је предузет нови покушај да се исто уради и у Србији. Ценимо одлучност председника Србије Александра Вучића и читавог његовог тима да се супротставе тим покушајима, да одбране оне принципе који иритирају Запад, као и покушајима који имају за циљ да на сваки начин поткопају намеру Вучића да одржи јединство српског народа. Свесрпски сабор је показао да то у потпуности одговара интересима Срба у Србији и Босни и Херцеговини. Политику коју председник Србије заступа по питању Косова, захтевајући стриктно спровођење резолуција Савета безбедности УН, коју Запад игнорише и покушава да поништи и на сваки начин повлађује приштинском режиму, омаловажавајући легитимне интересе Срба“, рекао је Лавров.
Он је додао да је у оквиру посете Вулина планиран садржајан програм. Он одражава области сарадње које су приоритет за руководство и владе Русије и Србије, интересе народа обе земље.
„Имамо много планова у нашим билатералним односима. Хоће да их осујете. Сигуран сам да су редовни контакти наших руководилаца, премијера, заменика премијера, укључујући Вас, драги Александре, односи међу министарствима спољних послова и скупштинама формирали и настављају да јачају чврсте темеље који одговарају интересима наших народа“, додао је шеф руске дипломатије.
Лавров је подсетио да су председници Народне скупштине Србије Ани Брнабић и министру спољних послова Марку Ђурићу упућени позиви да посете Русију.
„Било би нам драго да их видимо овде“, рекао је шеф руске дипломатије.
Лавров је такође рекао да је „важно развијати сарадњу у свим областима, посебно када су природни односи међу државама које желе да сарађују изложени нападима без преседана оних који би да идеологизирају сву светску политику, да је подреде 'правилима' које пише колективни Запад, а која имају за циљ очување хегемоније“.
Како је накнадно саопштило Министарство спољних послова Русије, стране су на састанку потврдиле заједничку оријентисаност на одржавање ритмичног политичког дијалога и реализацију перспективних, обострано корисних пројеката.
Констатовано је да две земље имају идентичан приступ решавању косовског проблема на основу резолуције СБ УН 1244 уз тесну координацију дипломатских напора у циљу заштите суверенитета и територијалног интегритета Србије уз потпуно поштовање права српског становништва на Косову и Метохији.
Разговарано је и о актуелним аспектима ситуације на Балкану.
„Истакнута је потреба наставка заједничког рада у интересу јачања безбедности и стабилности, супротстављања покушајима деструктивног спољног мешања у регионална питања“, наводи руска страна.
Александра Вулин и Сергеј Лавров

Вулин: Русија своју подршку никад није условљавала или уцењивала

Вулин и Лавров су се сагласили да је билатерална сарадња Србије и Русије веома добра и да се развија на свим нивоима, првенствено захваљујући пријатељским и срдачним односима председника Александра Вучића и Владимира Путина. Истакли су да су обе земље заинтересоване за даље унапређење српско-руског стратешког партнерства.
Потпредседник Вулин је поновио да је поносан што Србија није део антируске хистерије и што није увела санкције Руској Федерацији.
Захвалио се Русији и министру Лаврову на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и несебичној подршци у борби српског народа против резолуције о Сребреници.
Вулин је истакао да Русија за своју безрезервну подршку Србију никада није условљавала или уцењивала, и да је наша земља, коју води председник Александар Вучић, захвална због тога и да не заборавља вековно пријатељство наша два народа.
Потпредседник српске владе и руски шеф дипломатије разматрали су и моделе и механизме успостављања сарадње Републике Србије са организацијом БРИКС.
Лавров је на састанку напоменуо и да Запад покушава да уништи канонско православље.
„Руска православна црква, Српска православна црква заједно са другим братским црквама активно бране своја права и идеале, заједничке за све светске религије које сада покушавају да замене са 'неолибералним вредностима'“, рекао је Лавров, преноси руско Министарство спољних послова.
Он је на крају поручио да ситуација у свету захтева још веће јединство оних који штите принципе Повеље УН у целини, а не селективно само у деловима који су потребни Западу како би оправдао своју агресивну политику.
После званичног разговора министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров је приредио свечани ручак за потпредседника српске Владе Александра Вулина.
Потпредседник Владе Србије Александар Вулин борави у радној посети Русији од 12. до 15. августа.
СРБИЈА
Вулин са Патрушевим: Даље унапређење стратешког партнерства Србије и Русије
РУСИЈА
Шојгу се састао са Вулином и послао важну поруку Србији
Погледајте још:
Коментар