СРБИЈА

Вехабија убијен у окршају са полицијом на подручју Новог Пазара, Дачић открио детаље акције

Вехабија Сенад Рамовић Бецан убијен је у окршају са полицијом на територији Новог Пазара. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић обелоданио је детаље акције.
Sputnik
Дачић је изјавио да је Рамовић убијен синоћ у окршају са полицијом у селу Хотково код Новог Пазара, да је одбио да се преда приликом хапшења и да је пуцао на припаднике МУП-а.
„Приликом хапшења је пружио отпор, пуцао је на полицију, испалио је три-четири хица и припадници Специјалне антитерористичке јединице су га ликвидирали“, рекао је Дачић.
То је била заједничка акција БИА, МУП и Вишег јавног тужилаштва у Новом Пазару, казао је Дачић за ТВ Прва.
Дачић је навео да је акција изведена у селу Хотково, одакле је Рамовић, али да он није био у својој кући, већ је пронађен у кући удаљеној неколико стотина метара од његове, а која је власништво његовог зета Алдина Бирчовића, криминалца из Новог Пазара који се тренутно налази на одслужењу затворске казне у Нишу.
Навео да је Рамовић био у бекству после терористичког напада на жандарма испред амбасаде Израела у Београду који је у јуну извео Милош Жујовић, да су поднете кривичне пријаве против њега и да је био побегао на територију АП КиМ.
Дачић је подсетио да је Рамовић још 2007. године био осуђен на двогодишњу казну затвора због кривичног дела тероризам и да је одиграо кључну улогу у радикализовању Жујовића, који је 29. јуна починио терористички акт у Београду, али и других особа, као што је Лазар Бербер из Сомбора, који је недавно такође ухапшен у заједничкој акцији БИА, МУП и Тужилаштва за организовани криминал због постојања основане сумње да припрема извршење терористичког акта.
„Ово је на неки начин наставак свакодневних акција које смо имали после терористичког акта овде у Београду, сагледавајући покрет вехабија и опасност која постоји“, рекао је Дачић.
Он је навео да је информација где се Рамовић налази дошла из обавештајних кругова најближих њему.
Како наводи РТС, Рамовић је био станодавац џихадисте Милоша Жујовића, који је 29. јуна самострелом тешко ранио полицајца Милоша Јевремовића.
Раније због тероризма био осуђен на 13,5 година затвора, а једном приликом је испричао да је припремао терористички напад у Београду.
Рамовић је био ухапшен 2007. након оружаног обрачуна са полицајцима у селу Трнава код Новог Пазара. Тада је ухапшено још 14 Рамовићевих сарадника.
Теретили су се за планирање убиства тадашњег муфтије Муамера Зукорлића, као и за припрему терористичких напада у Београду и Новом Пазару.
СРБИЈА
ЕКСКЛУЗИВНО Саговорници Спутњика откривају како делује мрежа вехабиста у Србији /видео/
Погледајте и:
Коментар