СРБИЈА

Наивна и карикатурална прича о пријатељским односима Србије и Украјине

Ако гледамо политичке изјаве било које власти у свету, приметићемо да те изјаве најчешће не одговарају реалном стању ствари, каже за Спутњик режисер и публициста Драгослав Бокан поводом релативно честих сусрета српских и украјинских званичника и саопштења у којима се односи две земље оцењују као добри, искрени и пријатељски.
Sputnik
Причу о пријатељима, партнерима и савезницима имамо и тамо где нема ни трунке пријатељства, партнерства и савезништва јер се та и таква вештина одувек, хиљадама година уназад, звала и зове стратегијом, додаје Бокан.
„Та идеја да се кроз изјаве политичара тражи анализа њиховог става или става њиховог народа и државе према некоме, по мени је аматерска, наивна и карикатурална. Значи став иде неком другом логиком а не логиком онога што се ради. Многе земље које су се припремале на међусобни рат истовремено су за време тих припрема давале изјаве љубави једне другима да би тиме изненађење због удара било још веће. Не знам откуд та чудна наивност у политичкој анализи у нашем времену.“
У односима Србије и Украјине постоје три сфере, сматра Бокан. Прва је геополитичка и везана је за баланс који наша земља покушава да успостави, друга је везана за понашање државе која мора према свим земљама које не признају лажну државу Косово да има одређену врсту симпатија, а трећа је суштински везан за праву природу сукоба НАТО преко Украјине са Русијом и односа Украјине и грађана Руске Федерације, објашњава Бокан.
„Значи то су три нивоа и не може се сводити на један ниво, а то је питање државе. Држава мора да води рачуна о свему томе као апотекар када прави лек – мора у грам све да буде прецизно. А за разлику од државе, народ има потпуно другачији спонтани, непосредни однос. За народ је Украјина непријатељ, за народ је Русија брат, за народ је сукоб у Новорусији трећи велики покушај, после Наполеона и Хитлера, освајања Истока, то јест Русије и њеног распарчавања.“
Oно што народ сме и треба да говори једна ствар, а друга је оно што његова држава, пазећи на сваку реч, мора да изговара у ситуацији у којој зависимо економски и на разне друге начине од оних који нас уцењују, додаје Бокан.

„Ми нисмо окружени земљама које нас воле, али смо живот са земљама које нас уцењују ми Срби искусили у време Обреновића са Аустријом, или у време Милоша Великог са Турском. Значи, то је нормалан, реалан, опасан и конкретан живот. То није прича о политичкој бајци коме се ми смешимо а ко нама баца цвеће“, закључио је Бокан.

Погледајте и:
СРБИЈА
Да ли је Кијев искрени пријатељ Србије?
Коментар