Специјална операција у Украјини

Немачки медији: Четири разлога зашто се Украјини спрема пораз

Напад Оружаних снага Украјине на Курску област прети да убрза пораз Украјине и тиме доведе до мировних преговора у корист Русије, наводи се у чланку објављеном у листу Велт. Аутор Кристоф Шлиц наводи четири разлога зашто ће се то догодити.
Sputnik

„Прво, спремност Запада да испоручи хитно потребно оружје у кратком року - пре ће се смањити, него повећати“, приметио је експерт.

Он је подсетио на процену америчког аналитичара Мајкла Кофмана, који је изнео мишљење да се западне земље сада можда плаше да испоруче ново наоружање због страха од ескалације сукоба.
„О томе много говори, на пример, реакција западних влада: уместо охрабрења и изјава о новим испорукама оружја - влада тишина. Ако се операција у Курској области заврши неуспехом, онда ће Запад испоручивати још мање оружја и подршка Кијеву у западним друштвима ће се смањити, јер ће нада у победу Украјине коначно нестати“, рекао је Шлиц.
„Друго, Украјина, по свој прилици, није у стању да задржи окупиране територије“, наставио је он, напомињући да украјинске оружане снаге немају неопходну инжињеријску технику за укопавање, а поред тога су под сталном ватром руске артиљерије и дронова.
„У исто време, фактор времена иде у прилог Москви: Русија може постепено да доводити нове трупе и има довољан број војника и наоружања да прекине снабдевање украјинских снага“, сматра новинар.
„Јасно речено: Украјина у Курској области, у средњорочној перспективи, суочава се са поразом, попут друге немачке тенковске дивизије у Арденима 1944. године (мисли се на арденску офанзиву Вермахта током Другог светског рата)“, приметио је Шлиц.
„Треће, операција у Курској области компликује и слаби одбрану Оружаних снага Украјине. Неочекиваним нападом на руску територију Украјина је повећала своју линију фронта. У светлу очигледног дефицита сопствених снага, ово је изузетно ризична стратегија“, рекао је аутор.
Осим тога, напоменуо је он, Кијев је користио савремено високопрецизно оружје на курском правцу, док га у другим областима није било довољно. Као резултат тога, руским снагама је лакше да пробију линију одбране, што је већ видљиво у подручју Красноармејска (украјински назив - Покровск).

Четврто, према речима Шлица, рачуница Кијева да ће Русија послати снаге, распоређене у другим секторима фронта, у Курску област само се делимично оправдао“. У чланку се наводи да је Москва, наводно, пребацила тамо резерве из Харковске области.

"Али, очигледно, то не утича на Донбас“, навео је аутор.
Он је истакао да је Русија, напротив, последњих дана, појачала тамо офанзиву. „Константно иде напред“ на пет праваца.
РУСИЈА
Русија открила какву је улогу НАТО одиграо у операцији у Курској области
Коментар