- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија открила какву је улогу НАТО одиграо у операцији у Курској области

© AP Photo / LIBKOSУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2024
Пратите нас
Операција украјинске војске у Курској припремљена је уз учешће британских, пољских и америчких обавештајних служби, преноси лист „Известија“, позиајући се на саопштење из прес-службе Спољне обавештајне службе Русије.
„Према доступним подацима, операција Оружаних снага Украјине у Курској области припремана је уз учешће обавештајних служби Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Пољске. Јединице које су учествовале прошле су борбену обуку у центрима за обуку у Великој Британији и Немачкој”, наводи се у саопштењу.
Поред тога, како је саопштила руска спољна обавештајна служба, војни саветници из земаља НАТО-а помажу у контроли украјинских трупа које су упале на руску територију.
„Војни саветници држава НАТО-а пружају помоћ у управљању јединицама Оружаних снага Украјине које су извршиле инвазију на руску територију, као и у украјинском коришћењу наоружања и војне технике добијене од Запада“, саопштила је обавештајна служба.
Земље Алијансе такође предају податке украјинским трупама војне сателитске обавештајне службе о распоређивању руских снага у зони операције, додаје се у саопштењу.
Форсирани напад украјинских Оружаних снага на Курску област почео је 6. августа. У области је на снази ванредна ситуација и више пута је проглашавана опасност од ракета. Према подацима Министарства за ванредне ситуације Русије, више од 122 хиљаде људи расељено је из девет пограничних региона. Центри за привремени смештај за становнике Курске области који су били принуђени да напусте своје домове отворени су у 24 региона.
Војници групе Запад у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
РУСИЈА
Руска војска: Нападом Украјине на Курску област руководе западне службе
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала