РУСИЈА

Зеленски поднео извештај цариградском патријарху о забрани УПЦ

Владимир Зеленски је разговарао телефоном са цариградским патријархом Вартоломејом и информисао га је о закону о забрани канонске Украјинске православне цркве у земљи.
Sputnik
Како је шеф кијевског режима саопштио на Телеграму, током разговора стране су „позитивно оцениле развој“ Украјине, између осталог и недавну продуктивну посету украјинске делегације Цариградској патријаршији и изнели обострана очекивања у вези са узвратном посетом патријаршије.
„Посебно је истакнут значај новог закона о духовној независности, који је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација, и наглашено да независни народ треба да буде независан и духовно“, саопштио је Зеленски, истакавши да „украјинска држава настоји да јача православље у Украјини и доприноси отвореном дијалогу између цркава“.
Украјински парламент усвојио је у уторак закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је појаснио посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет месеци да „прекине везе са Руском православном црквом“. Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања. Пре тога, предлог закона је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација.
РУСИЈА
Украјинску канонску цркву од насиља кијевског режима брани нешто много јаче
Погледајте још:
Коментар