- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски поднео извештај цариградском патријарху о забрани УПЦ

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаЦариградски патријарх Вартоломеј
Цариградски патријарх Вартоломеј - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2024
Пратите нас
Владимир Зеленски је разговарао телефоном са цариградским патријархом Вартоломејом и информисао га је о закону о забрани канонске Украјинске православне цркве у земљи.
Како је шеф кијевског режима саопштио на Телеграму, током разговора стране су „позитивно оцениле развој“ Украјине, између осталог и недавну продуктивну посету украјинске делегације Цариградској патријаршији и изнели обострана очекивања у вези са узвратном посетом патријаршије.
„Посебно је истакнут значај новог закона о духовној независности, који је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација, и наглашено да независни народ треба да буде независан и духовно“, саопштио је Зеленски, истакавши да „украјинска држава настоји да јача православље у Украјини и доприноси отвореном дијалогу између цркава“.
Украјински парламент усвојио је у уторак закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је појаснио посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет месеци да „прекине везе са Руском православном црквом“. Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања. Пре тога, предлог закона је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација.
Верници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања антицрквених закона испред Врховне раде Украјине. - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2024
РУСИЈА
Украјинску канонску цркву од насиља кијевског режима брани нешто много јаче
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала