СВЕТ

Гутереш позвао Израел да прекине војне операције на Западној обали

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је Израел да прекине војне операције на Западној обали након што су израелске снаге саопштиле да су у среду покренуле противтерористичку операцију великих размера у којој је убијено најмање 11 Палестинаца.
Sputnik
"Генерални секретар је дубоко забринут најновијим дешавањима на Западној обали и снажно осуђује губитак живота, укључујући и децу", рекао је његов портпарол Стефан Дижарик.
Гутереш позива Израел да се придржава својих релевантних обавеза према међународном хуманитарном праву и да предузме мере да заштити цивиле и обезбеди њихову безбедност, додао је Дижарик.
"Он апелује на безбедносне снаге да буду максимално уздржане и користе смртоносну силу само када је то строго неопходно да се заштити живот. Ова опасна дешавања подстичу већ експлозивну ситуацију на окупираној Западној обали и додатно поткопавају палестинске власти", додао је портпарол генералног секретара УН.
Он је поручио да само окончање окупације и повратак значајном политичком процесу који ће успоставити решење о две државе ће довести до краја насиља.
"Уједињене нације ће наставити да раде са свим странама у том циљу, да траже деескалацију тренутне ситуације и промовишу стабилност у региону", истакао је Дижарик
Погледајте и:
Коментар