СРБИЈА

Запад може да заустави дивљање Приштине на северу – нек само дозволи Србији да реагује

Запад има различите и веома лаке механизме уз помоћ којих може да заустави дивљање приштинских власти на северу Косова и Метохије – не мора чак ништа да ради – довољно је да дозволи Србији да реагује, сматра историчар др Алексадар Лукић из Института за политичке студије.
Sputnik
Колективни Запад подржава све што режим Аљбина Куртија ради на Косову и Метохији. Сва саопштења о „разочараности“ западних институција поступцима приштинских институција у протекла 24 сата су само формалност. Како истиче ЛУкић, да на Западу заиста не желе да се догађа оно што се на северу КиМ догађа, то се не би догађало.

Двострука игра Запада

Међутим, ради се о западним двоструким играма, па и сам француски председник Емануел Макрон шаље двоструку поруку током недавне посете Београду. Он са једне стране критикује потезе Приштине, а са друге тражи да се поштује Охридски споразум који промовише косовску независност.
„Ако промовишеш косовску независност, онда је све ово што се догађа легитимно. Значи, Приштина има право да ради све то што ради, то јест да заокружује своју државност, јер јој Охридски споразум то омогућава. И уопште, француско-немачки план. Дакле, не може се истовремено залагати за косовску независност и критиковати заокруживање косовске независности. То је противречност. Или си за косовску државност, па подржаваш ово што се ради, или си против ње. Али, онда мораш и фактички да делујеш против успостављања косовске независности“, наводи Лукић.
Западној подршци Куртијевом режиму, упозорава наш саговорник, нема граница – све је дозвољено да се успостави такозвана косовска државност, чак и насиље, а у случају да Срби изађу да протестују, дозвољено је да се употреби сва могућа сила да се протести сузбију.
Све ће учинити да успоставе Косово и Метохију као независну државу, а сада им се још и жури јер то морају да ураде до америчких председничких избора, који могу да промене ситуацију. Због тога се ствари убрзавају и зато за Куртија не постоје ограничења када је реч о примени средстава, уверен је Лукић.

Србија не сме да остане нема

У овом тренутку, српска реакција мора да буде заснована на дипломатским напорима и реаговању преко органа УН и Еулекса. Међутим, наглашава Лукић, све има своје границе. Србија би у једном моменту морала да реагује до тога да предочи западним силама да је и војно решење опција уколико дође до ескалација која би подразумевала прогон српског народа.
„Мислим да морамо да некако издржимо и да на Косову и Метохији останемо присутни до новембарских избора у САД. Ти избори ће показати шта даље треба чинити – није свеједно да ли ће победити Трамп или Камала Харис и у односу на то треба даље планирати политику према Косову и Метохији. Сматрам да, уколико победи Трамп, може доћи до договора који ће бити добар за нас, а уколико победи Камала Харис, наставиће се ово што се сада дешава“, оцењује Лукић.
Уколико Харисова постане домаћин Беле куће, Србија би морала да реагује, јер по свим међународним узусима, подсећа наш саговорник, Београд има право да реагује чак и силом како би заштитио свој народ и интересе на Косову и Метохији.
Србија не сме да остане нема и да не заштити своје сународнике, закључује Лукић.
Подсећамо, такозвана косовска полиција упала је у објекте општинске управе које су у надлежности Србије на Косову и Метохији, али и у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици и Институт за српску културу у Лепосавићу. Овај чин вербално су осудили представници западних сила, али ништа нису предузели да се дивљање приштинских власти заустави.
СРБИЈА
Зграде српских институција на северу КиМ блокиране, огласио се и НАТО
Коментар