Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Појачано присуство Кфора на мосту на Ибру. - Sputnik Србија

Зграде српских институција на северу КиМ блокиране, огласио се и НАТО

Пратите нас
Зграде локалних самоуправа и других институција Владе Србије у четири општине на северу Косова и Метохије и даље су блокиране, а испред улаза стационирана је полиција. Појачано је и присуство Кфора на мосту на Ибру. Припадници чешког контингента направили су кордон на средини моста, али су се после неколико сати повукли.
У џиповима, наоружани дугим цевима, полицајци су испред седишта Привремених општинских органа у северном делу Косовске Митровице, затим у Лепосавићу, од раније и у Звечану и Зубином Потоку.
Полиција је и у Косовској Митровици, и то испред зграде у којој су просторије Канцеларије за Косово и Метохију, испред зграде Привременог органа, у близини моста са обе стране.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:36 31.08.2024
Кфор: Пратимо ситуацију и на опрезу смо
Мисија Кфор није била консултована током јучерашње акције специјалних снага косовске полиције у четири општине на северу. Пратимо ситуацију и на опрезу смо, спремни да предузмемо све неопходне мере како бисмо испунили свој мандандат УН, наводи се у писаном одговору Кфора за Косово онлајн.
„Кфор прати ситуацију и остаје на опрезу. У добром је положају да предузме све неопходне мере како би наставио да испуњава свој мандат УН-а и да одговори на сваки даљи релевантан развој догађаја“, наглашава се у одговору.
Додаје се да Кфор наставља да подржава дијалог Београда и Приштине уз подршку ЕУ, обезбеђујуц́и безбедносни оквир неопходан да дипломатија напредује.
„Ово је једини начин да се реше нерешена питања и дођу до решења која поштују права свих заједница“, истиче се у одговору.
Додали су да очекују благовремене консултације у вези са сваком акцијом тзв. косовске полиције или КБС које могу да утичу на безбедност.
„Радње нису биле адекватно консултоване нити координисане са Кфором. Кфор очекује благовремену координацију сваке акције косовске полиције или косовских безбедносних снага која би могла да утиче на безбедност“, наглашава се у одговору.
У наставку одговора се подсећа да Кфор наставља да спроводи свој мандат заснован на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године како би обезбедио сигурно и безбедно окружење за све заједнице које живе на Косову и слободу кретања - у сваком тренутку и непристрасно.
Подсећа се да је Кфор трећи безбедносни одговор, после косовске полиције и Мисије владавине права ЕУ (Еулекс) са којима су у блиској сарадњи.
20:30 31.08.2024
НАТО веома разочаран јучерашњим акцијама такозване косовске полиције
НАТО је саопштио да је веома разочаран јучерашњим акцијама такозване косовске полиције на северу Косова и Метохије које, како је речено, нису координисане са Кфором, упркос поновљеним обећањима да ће то учинити.
"Потребна је деескалација и пуно ангажовање у дијалогу са ЕУ", написала је на платформи Окспортпарол НАТО-а Фара Даклала.
У саопштењу се наводи и да је Кфор у потпуности спреман да одржи свој мандат на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244 за све заједнице на КиМ.
20:26 31.08.2024
Унмик: Акције тзв. косовске полиције утичу на безбедност, стабилност и мир
Акције тзв. косовске полиције на северу утичу на социоекономска права погођених заједница, као и на безбедност, стабилност и мир, саопштила је данас мисија Унмик, након разговора представника Српске листе са шефицом Унмика на КиМ Каролин Зијаде.
Након операција тзв. косовске полиције у институцијама које финансира Србија у Северној Митровици, Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, Зијаде се састала са представницима Српске листе и изазила дубоку забринутост због ових једностраних акција, наводи се у саопштењу Унмика.
Она је поновила позив на конструктивне разговоре о овим питањима, у оквиру дијалога који предводи ЕУ.
''Ове акције утичу на социоекономска права погођених заједница и на добробит свих појединаца. Оне такође поткопавају напоре да се консолидује поверење између различитих заједница и да се одржи безбедност, стабилност и мир“, навео је Унмик на мрежи Икс.
19:28 31.08.2024
Српска листа: Потребна хитна акција међународних представника и повратак на пређашње стање
Делегација Српске листе предвођена председником Златаном Елеком имала је данас у Приштини састанак са амбасадорима земаља Квинте, а након тога и са замеником команданта КФОР генералом Федериком Бернаком у седишту ове мисије, као и са шефицом УНМИК Каролин Зијаде.
Представници Српске листе су указали на потребну хитне акције међународних представника, повратак на пређашње стање и спречавање нових једностраних потеза у режији Аљбина Куртија којима се протерују Срби са Косова и Метохије, наводи се у саопштењу СЛ.
"Захтевали смо веће присуство снага КФОР на северу Косова и Метохије и заштиту српског становништа које је на удару режима у Приштини те ангажовање свих да се сачува мир на овим просторима", наведено је у саопштењу Српске листе.
Представници Српске листе истичу да су јасно подвукли да је јучерашњи упад директно угрозио рад хиљада Срба, али и пружање услуга за десетине хиљада Срба и осталих грађана на Косову и Метохији.
"Поновили смо наш захтев и очекивање да мост на Ибру неће бити отворен јер је то неуралгична тачка која може додатно погоршати крхку безбедносну ситуацију, те да очекујемо одговорно понашање свих актера како би се сачувао мир", наводи се у саопштењу.
Посебно су, како се додаје, нагласили да је српски народ чврсто опредељен за мир те повратак дијалогу како би се решила сва отворена питања на демократски и цивилизован начин а не уз бруталну употребу силе и једностране акције режима у Приштини.
Представници Квинте су поновили став изнет у свом синоћњем саопштењу, да ни на који начин нису подржали јучерашњу једнострану акцију косовских институција. Да су те акције спроведене без координације са њима, те да очекују да се сва питања решавају кроз дијалог којим управља Европска унија. Поновили су да су због једностраних акција Косову уведене и одговарајуће мере које су и даље на снази, наводи се у саопштењу Српске листе.
19:26 31.08.2024
Петковић: Ратни хушкачи из Приштине највећа претња миру у Европи
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изразио је наду да ће уместо са толерисањем ратнохушкачке кампање, Приштина коначно бити суочена са санкцијама и изолацијом, јер би, како је истако, све друго била би порука подршке насиљу над мирољубивим и голоруким српским народом на Косову и Метохији.
"Ратни хушкачи из Приштине, чији је Вљоса Османи портпарол пред међународном јавношћу, данас су највећа претња миру и демократији у Европи, и њихова опсесивна мисија је да Србију увуку у сукобе са НАТО, не марећи за трагичне последице које би то имало не само по Србију и српски народ", навео је Петковић у саопштењу.
Како је оценио, патолошка мржња Вљосе Османи према Србији и Србима избија из ње у свакој прилици, па и на међународним скуповима попут Глобсека, где се без трунке срама појавила да говори о демократији и људским правима, само дан након што је Приштина на север Косова и Метохије послала своје националистичке фаланге да тероришу српски народ и нападају српске институције".
Према његовим речима, Османи, која се лажно издаје за такозвану председницу такозваног "Косова", јесте заправо "представница једног бизарног правног провизиријума и тамног вилајета на географској карти, где је постало нормално и допустиво све оно што је срамно и недопустиво игде другде у цивизованој Европи".
Ниво насиља и обесправљености које свакодневно трпе и преживљавају Срби на Косову и Метохији не постоји нигде у мирнодопским свету, нагласио је Петковић уз оцену да је "невероватно што представници европске политичке и академске заједнице окупљени на Глобсеку трпе Вљосу Османи и њене циничне пароле о људским правима, и што уопште толеришу присуство представника Приштине на једном форуму који би требало да се бави миром и безбедношћу на нашем континенту".
"Цинизам и лажљивост представника Приштине који месецима своје етнонационалистичко дивљање крију иза фраза о владавини права, јесте увреда за сваког ко искрено жели мир и демократију на нашем континенту", оценио је Петковић.
Он је изразио наду да ће "уместо са толерисањем њихове ратнохушкачке кампање, етнонационалисти из Приштине коначно бити суочени са санкцијама и изолацијом, јер све друго била би порука подршке насиљу над мирољубивим и голоруким српским народом на Косову и Метохији".
17:57 31.08.2024
Барнака са Српском листом: Кфор припремљен да реагује у свим важним безбедносним ситуацијама
Заменик команданта Кфора, бригадни генерал Федерико Бернака разговарао је са делегацијом Српске листе предвођене председником Златаном Елеком, и истакао да је мисија НАТО на КиМ "добро припремљена да реагује у свим важним безбедносним дешавањима".
Бернака је у Приштини примио Српску листу у седишту Мисије, а како се наводи у саопштењу Кфора, током разговора разменили су ставове о најновијем безбедносном развоју, укључујући ситуацију на северу и забринутост Срба.
Он је поручио да Кфор има "видљиву и флексибилну присутност широм Косова" и да је добро припремљен да реагује у свим релевантним безбедносним догађајима.
Поновио је посвећеност мисије да допринесе безбедности и стабилности "за све људе који живе на Косову, у свим околностима и непристрасно, у складу са дугогодишњим мандатом УН".
"У том смислу, Кфор наставља да потпуно подржава дијалог између Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ. Кфор наставља да спроводи свој мандат, на основу Резолуције Савета безбедности УН-а 1244 из 1999. године - да обезбеди сигурно и безбедно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања, у свим околностима и непристрасно", наводи се у саопштењу.
Из Кфора су поновили да су трећа безбедносна инстанца, након тзв. косовске полиције и Еулекса.
14:31 31.08.2024
Одржан састанак Српске листе са представницима Квинте и ЕУ
Завршен је састанак делегације Српске листе са представницима Квинте и ЕУ. Састанак је трајао два сата, а после њега није било изјава, преноси Косово онлајн.
Ускоро би требало да уследе састанци представника Српске листе са представницима Унмика и Кфора.
14:27 31.08.2024
Мост на Ибру - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2024
СРБИЈА
Вучић о акцијама Приштине: Не разумем шта је смисао сем да се испровоцира Србија
13:34 31.08.2024
Повукли се припадници чешког контингента Кфора из кордона на мосту на Ибру.
12:13 31.08.2024
Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2024
СРБИЈА
Вучевић: Наставља се Куртијев терор над Србима, не смемо да наседнемо на провокације
11:57 31.08.2024
Српска листа Лепосавић: Курти одговорне за експлозије нека потражи у редовима својих криминалаца
Српска листа у Лепосавићу издала је саопштењем у којем „одлучно демантује покушаје Приштине и Косовске полиције да дезинформацијама и лажним оптужбама баце љагу на српски народ поводом вести да је бачена експлозивна направа у близини зграде бившег комитета“, преноси ТВ Мост.
„Провидна је и већ виђена игра Приштине у чијој режији се и то не први пут, креирају овакви и слични догађаји. Ова вест пуштена је с циљем да се криминализују и таргетирају Срби и да се скрене пажња с чињенице да Аљбин Курти спроводи своје насилне и једностране акције и затвара српске институције на северу КиМ“, наводи се у саопштењу.
Српска листа Лепосавић позива Србе да остану мирни и достојанствени, „а одговорне за спровођење оваквих акција нека Курти и Свечља потраже у редовима својих плаћених Срба из Лепосавића, доказаних криминалаца, наркомана и пиромана“.
11:28 31.08.2024
Принц Александар Карађорђевић осудио упад у српске институције на северу КиМ
Принц Александар Карађорђевић осудио је данас упаде специјалних снага под контролом Приштине у српске институције у све четири општине на северу Косова и Метохије.
„Бруталност и насиље које Куртијеве снаге изводе на Косову и Метохији над Србима су чист терор над неалбанским становништвом“, истакао је он у саопштењу и указао да међународна заједница мора да предузме конкретне кораке, а не само да апелује, и заустави најбруталнију дискриминацију и понижење које Срби на КиМ трпе због самовоље и, суштински, расистичког понашања такозване „државе Косово“.
„Овакав третман који Срби у нашој јужној покрајини имају је недопустив и скандалозан“, навео је Александар Карађорђевић и нагласио да нови покушај етничког чишћења Срба мора да се заустави.
Додао је да Срби желе само оно што свака особа на овом свету заслужује - прилику да воде нормалан, миран живот на месту где су њихови преци живели вековима.
„Косово и Метохија је било, јесте и увек ће бити у срцу сваког припадника нашег народа. Наша Света земља је место на коме је наша држава створена и које представља суштину нашег духовног бића. То се никада неће и не може променити“, истакао је Александар Карађорђевић.
11:12 31.08.2024
Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2024
СРБИЈА
Вучић са Лајчаком: Затражио сам конкретну реакцију ЕУ у заштити Срба на Косову и Метохији
10:29 31.08.2024
Кордон на мосту на Ибру, паркирана и два оклопна возила Кфора
На главном мосту на Ибру у Косовској Митровици појачано је присуство припадника Кфора, а осим италијанских карабињера, који су стално стационирани на мосту, ту су и припадници чешког контингента.
Припадници Кфора направили кордон на средини моста на Ибру. - Sputnik Србија
Војници Кфора су са опремом за разбијање демонстрација и на мосту су формирали кордон.
На мосту на Ибру паркирана су и два оклопна возила Кфора.
10:28 31.08.2024
У подне састанак делегације Српске листе са амбасадорима земаља Квинте, потом и у команди Кфора
Сви амбасадори земаља Квинте на Косову и Метохији и представници ЕУ одазвали су се још касно синоћ позиву Српске листе на хитан састанак поводом најновије кризе коју је на северу КиМ изазвао Курти насилним упадом тзв. косовске полиције и затварањем српских привремених органа у четири општине на северу КиМ, а састанак је заказан за данас у подне.
Делегација Српске листе потом ће имати састанак у команди Кфора са командантом ове мисије, а потом ће разговарати и са шефом Унимка Каролин Зијаде.
Тзв. косовска полиција упала је у петак у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.
10:28 31.08.2024
Општина Лепосавић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2024
СРБИЈА
Институт за српску културу у Лепосавићу: Удар на српско наслеђе
10:26 31.08.2024
Припадник специјалне јединице тзв. косовске полиције у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2024
СРБИЈА
„Некоординисана и провокативна акција“: Порука Куртију из Вашингтона, огласили се и ЕУ и Еулекс
10:26 31.08.2024
Министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
СРБИЈА
Последњи је тренутак да Курти буде спречен! Београд упутио захтев међународној заједници
10:25 31.08.2024
У Косовској Митровици је јутрос мирно, људи су на улицама у својим свакодневним обавезама типичним за викенд, али је приметна и забринутост и нервоза због последње акције полиције, наводи РТС.
10:25 31.08.2024
Кфор је појачао присуство и распоредио војнике на главном мосту у Косовској Митровици. У питању су припадници италијанског контингента Мисије НАТО-а на КиМ.
Од ноћас су на мосту појачане и снаге италијанских карабињера, који су након акције полиције довукли и оклопна возила.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала