СРБИЈА

Зграде српских институција на северу КиМ блокиране трећи дан, повукао се кордон Кфора са моста

Зграде српских институција у четири општине на северу Косова и Метохије и блокиране су трећи дан, а испред њих су распоређени припадници тзв. косовске полиције наоружани дугим цевима. Кордон италијанских карабињера из састава Кфора повукао се са моста на Ибру, где су раније данас били распоређени, док су на мосту остала возила Кфора.
Sputnik
На мосту су остала два оклопна возила и два џипа карабињера, као и један џип из чешког састава Кфора.
Италијански карабињери су, како је претходно речено новинарима, извели показну вежбу.

Кфор: Додатни ресурси привремено стационирани на мосту на Ибру, део обуке

Додатни ресурси који припадају мултинационалној специјализованој јединици Кфора привремено су стационирани на главном мосту преко реке Ибар у Косовској Митровици, речено је за Танјуг у тој мисији.
У одговору на питање да ли је Кфор појачао своје снаге на мосту на Ибру након што је тзв. косовска полиција упала у српске институције на северу КиМ и након најава Приштине да ће мост отворити за саобраћај аутомобила, наведено је да су додатна распоређивања део периодичне обуке коју Кфор спроводи како би „тестирао своје дугогодишње процедуре и заштитио своје највише оперативне стандарде“.
Кфор наводи да је стално присутан на главном мосту на Ибру у Косовској Митровици и да наставља да спроводи редовне патроле у ​​његовој околини.
На питање каква је тренутна ситуација на северу КиМ, наведено је да Кфор прати безбедносну ситуацију на северу и остаје на опрезу, као и да је „у доброме положају да предузме све неопходне мере како би наставио да испуњава свој мандат УН и да одговори на сваки даљи релевантан развој догађаја“.
Тзв. косовска полиција упала је у петак у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.
Акције полиције на северу покрајине утичу на безбедност, стабилност и мир, поручила је мисија Унмик, после разговора представника Српске листе са шефом те мисије на Косову и Метохији Каролин Зијаде.
Српска листа затражила је хитну акцију међународних представника.
Овим поводом огласио се и НАТО.
„НАТО је веома разочаран акцијама на северу Косова и Метохије које нису координиране са Кфором“, навела је портпарол Алијансе Фара Даклала.
Државни врх Србије оцењује да је на делу покушај да се испровоцира реакција и поручују да је избор политичка борба.
Председник Србије Александар Вучић у суботу у Прагу је имао низ билатералних састанака са европским званичницима, између осталог и са европским изаслаником за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком.
Вучић је затражио конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица не само у осуди најновијег насиља Приштине, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба.
Погледајте и:
Коментар