РУСИЈА

Француско тужилаштво саопштило колико би могла трајати истрага против Дурова

Према правилима судског надзора, оснивач Телеграма Павле Дуров, који је пуштен након привођења у Француској уз кауцију, мора да живи на оној адреси коју пријави истражном судији, саопштили су у париском тужилаштву.
Sputnik
„Његова судска контрола захтева да остане на адреси коју пријави истражним судијама“, навели су у тужилаштву одговарајући на питање да ли Дуров има право да се креће по Француској, укључујући њене прекоморске територије.
Истовремено, тужилаштво је напоменуло да његово поштовање норми судске контроле, укључујући појављивање у полицијској станици два пута недељно, неће бити јавно објављивано „осим у посебним околностима“.
У тужилаштву су додали да би истрага у случају Дурова могла потрајати неколико месеци.
„Након завршетка истраге, када истражне судије буду сматрале да су завршиле истрагу, која би могла да потраје неколико месеци, предмет ће бити затворен. Тужилаштво ће одлучити да ли ће предмет затворити или ће предмет уступити кривичном суду са преквалификацијом злочина, ако буду сматрале да је то потребно. Затим ће истражне судије донети одлуку о прекиду случаја или организовању саслушања“, објаснили су у тужилаштву.
Такође је наведено да ће Дуров кауцију у износу од 5 милиона евра плаћати у ратама, али није прецизирано колики је део депозита већ уплаћен.

Хапшење Дурова

Оснивач Телеграма Павле Дуров приведен је 24. августа на аеродрому „Бурже“. Он је приведен када је излазио из приватног авиона, који је наводно стигао из Азербејџана. Тужилаштво у Паризу објавило је списак од 12 кривичних дела која му се стављају на терет. Међу њима су саучесништво у набавци, транспорту, поседовању, понуди или продаји наркотика, као и саучесништво у превари коју је извела организована банда, преносе француски медији.
Француско правосуђе се интересује за друштвену мрежу Телеграм због недостатка модерације и акција за сузбијање трговине дрогом на тој платформи, али и због спречавања ширења садржаја педофилског карактера.
Дуров је 28. августа увече пуштен уз кауцију од 5 милиона евра. Забрањено му је да напушта територију Француске и мора да се јавља полицији два пута недељно.
СВЕТ
Подобни и неподобни на интернету: Зашто је ухапшен Дуров а не Закерберг
Погледајте и:
Коментар