СВЕТ

Јак потез Мађарске: Разоткрива се истинско расположење ЕУ према Украјини – то ће многе да заболи

Скидање са дневног реда састанка сталних представника земаља чланица ЕУ тачке о коришћењу прихода од замрзнутих руских средстава за сервисирање помоћи Кијеву је снажан политички чин Мађарске, којим ће симболички показати, уколико састанак прође са предложеним дневним редом, да се већина чланица ЕУ против помоћи Украјини.
Sputnik
То за Спутњик каже дипломата Бранко Бранковић поводом одлуке Мађарске, која председава Саветом Европске уније, да скине са дневног реда састанка сталних представника земаља чланица питање коришћења прихода од замрзнутих руских средстава за сервисирање и отплату кредита за помоћ Кијеву. Састанак сталних представника ЕУ одржаће се данас.
„Са дневног реда састанка уклоњена је следећа тачка: Економска и финансијска питања – коришћење ванредних средстава од имобилисаних средстава Русије за сервисирање и отплату кредита. Презентација Европске комисије, размена мишљења“, наводи се у документу.

Јак потез Мађарске у одбрани међународног права

Мађарска као председавајућа ЕУ само предлаже дневни ред састанака, али остаје могућност да на састанку неко предложити да се та тачка врати на дневни ред и да се евентуално изгласа њено враћање, каже Бранковић.
А сам гест Мађарске да скине са дневног реда тачку о коришћењу прихода од замрзнутих руских средстава за сервисирање Украјине није само симболички већ и врло значајан и јак политички чин, сматра Бранковић.
„Из простог разлога што је Мађарска већ одавно за прекидање давања пара и наоружавања Украјине, што је врло позитивно са аспекта мира и међународне безбедности. А друго, не изненађује тај став Мађарске у овом тренутку с обзиром да би било потпуно нелегално, и економски и политички, да се средства Русије користе за наоружавање онога ко напада Русију. То не може да буде прихватљиво и противно је међународним прописима.“

Да ли је већина чланица ЕУ против помоћи Украјини?

Уколико се усвоји дневни ред без тачке коју је избацила Мађарска, то би био значајан политички потез који би показао да је већина чланица ЕУ против идеје о сервисирању Украјине руским парама, коју промовишу Британци, Американци и Немци, додаје Бранковић.
Коментаришући бојкот неформалних састанака министара земаља уније које одржава Мађарска у оквиру свог председавања, а ког спроводе Европска комисија и неке земље чланице, Бранковић каже да то показује докле је стигла Европска унија.
„Не могу они данас да бојкотују неког јер сутра ће да се бојкотује било ко и онда не треба ни да постоји ЕУ ако ће на тај начин да ради, по диктату некога који на један или други начин жели да спроведе оно што хоће. То у демократији не може. Према томе, у овом тренутку је много важније да се види да ли ће тај дневни ред да прође, што би значило огромну ствар, а то је да је дефинитивно већина у ЕУ противна свему што се ради у вези са наоружавањем Украјине“, закључио је Бранковић.
Погледајте и:
Специјална операција у Украјини
Сијарто: Мађарска против примене далекометног оружја на територију Русије
Коментар