СВЕТ

Тотални крах се приближава Кијеву: Многи искачу из воза – пре провалије

Оставке и смене у врху кијевског режима пљуште као киша јер је очигледно да нико не жели да преузме одговорност за неминовни крах који се очигледно приближава великом брзином. Сада се хвата прва прилика да се из воза који је већ искочио из шина и пада у провалију изађе на време. Или макар у последњем тренутку.
Sputnik
Овако спољнополитички аналитичар и посланик у Скупштини Србије Бранко Павловић, коментарише велики број оставки и смена у врху режима Владимира Зеленског.

Смене и оставке пљуште као летња киша

Подсетимо, оставку је поднео један од стубова кијевске олигархије, идеолог и велики заговорник рата са Русијом, министар спољних послова Дмитриј Кулеба. Међутим, он није једини.
Владимир Зеленски сменио је заменика шефа Кабинета Растислава Шурму, а нешто касније, заменица премијера Украјине и министарка за реинтеграцију привремено окупираних територија Ирина Верешчук саопштила је да подноси оставку. Оставке су такође поднели и потпредседница Владе за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина, министар стратешке индустрије Александар Камишин, министар правде Денис Маљусик, министар заштите животне средине и природних ресурса Руслан Стрилц и шеф Фонда државне имовине Виталиј Коваљ.

Нико не жели да остане на броду који тоне

Зеленски је приликом обраћања јавности овакве кадровске промене, које се, с обзиром на број смењених и оних који су сами поднели оставке слободно могу назвати тектонским, покушао да објасни тврдњом да ће „јесен бити изузетно важна за Украјину“, због чега је било неопходно појачати одређене области у влади. Такође је додао да ће до промена доћи и у председничкој администрацији, па се може очекивати да Шурма не буде једини који напушта председничку палату.
Међутим, према Павловићевим речима, неће бити да се ради о појачањима у влади. Пре ће бити да се ради о маневру кијевских високих чиновника из врха власти, који намерно контрирају Зеленском тако да он буде одговоран за неминовни крах: одбијају се налози и онда се под тим плаштом прави предтекст да читав „пројекат“ може да се напусти, по њиховом мишљењу, док је још време, сматра он.
„Мислим да они једва чекају да се повуку. Вероватно у затвореним разговорима износе ставове који су потпуно неприхватљиви за садашњу политику, поготово политику Америке. Јер, Америци, било какво решење у коме би се Украјина обавезала да буде неутрална (што ће рећи да не може у НАТО) је неприхватљива. А нарочито им није прихватљиво било какво признање територијалних губитака пред изборе 5. новембра. Тако да ми се чини да тај један део унутар Украјине заправо жели да поднесе оставке и да има некакав разлог зашто то чини, јер ће најгоре проћи они који на броду остану до краја“, истиче Павловић.

Како објаснити Украјинцима да је све било узалудно

Америка у последње време „гласно ћути“ када је Украјина у питању, а ова „гласна тишина“ наметнута је чињеницом да су сви покушаји преговора под америчким условима доживели потпуну пропаст.
„Са нападом на Курску област Русија више нема никаквих проблема да објасни својим партнерима, мислим пре свега на Кину и Бразил, зашто не може да се преговара и због чега је сва одговорност на Кијеву. Тако да, пошто све то што је урадила Америка и све то у шта је гурнула Украјину, не даје ефекта, определили су се да ћуте, а да на терену њихови оперативци, официри који управљају тим системима напада, буду активни. И у том смислу је та њихова тишина – да пред изборе 5. новембра не буде ничега што би могло да се окарактерише као грешка“, констатује Павловић.
Међутим, оставке и смене у украјинској влади не отварају простор да на њихова места дођу људи који би били спремни на преговоре о окончању сукоба. Таква могућност, како Павловић каже, постоји само на теоријској равни.
Ако би досадашњи врх сменили људи који би били спремни на преговоре са Русијом, морали би прво да кажу украјинским грађанима да је све до сада било узалудно и да ће пристати на све оно што је било на столу најмање пре два и по месеца, када је руски председник Владимир Путин изложио руску мировну понуду.
„Мислим да не може да се очекује никакво стварно решење кроз преговоре и да ће се просто отићи у слом. Теоријски, уколико би дошла нека потпуно нова гарнитура, то би било могуће, али у реалним условима, без некакве серије избора немогуће“, закључује Павловић.
РУСИЈА
Тектонске промене у влади Украјине: Шеф дипломатије поднео оставку
Погледај и:
Коментар