СРБИЈА

Стани, Западе! Па зар ће Стано да окреће Србију против Русије

Није проблем у томе што Србије неће у ЕУ, већ обрнуто, што ЕУ не жели Србију у свом чланству. Са друге стране, ЕУ Србију жели да држи близу, на краткој узици, тако да може да је затегне када јој је то у интересу. И тада се заиста и поставља питање није ли европски пут Србије бесмислен. А ако се и даље овако настави, заиста и јесте бесмислен.
Sputnik
Овако председник Центра за развој међународне сарадње др Стевица Деђански оцењује изјаве портпарола Европске комисије Петера Стана и председника Одбора за спољне послове Бундестага, Михаела Рота поводом сусрета потпредседника српске владе Александра Вулина и руског председника Владимира Путина.
Вулин се са Путином срео на маргинама Источноазијског економског форума у Владивостоку, а његова порука да Србија никада неће увести санкције Русији, европским званичницима засметала је као, што би се рекло, прст у око.
Са говорнице у Бриселу, Стано је у име ЕУ позвао Србију да одустане од јачања веза са Русијом, пошто је то наводно у супротности са њеним обавезама као кандидата за придруживање ЕУ.
„Сви знају шта подразумева процес придруживања Европској унији. То сигурно не подразумева одржавање уобичајених односа са Русијом. Очекујемо да ће се Србија уздржати од проширења контаката са Русијом, као и да ће сви чланови Владе Србије поштовати обавезе које је Србија преузела на себе добровољно у оквиру процеса уласка у ЕУ, укључујући придруживање одлукама и поступцима ЕУ у спољној политици“, рекао је Стано.
Рот се, путем друштвених мрежа, у виду отвореног писма обратио директно председнику Србије речима да преговори о чланству Србије у ЕУ постају све бесмисленији ако је званичан став Србије да неће увести антируске санкције.

Оно што важи за Србију не важи за остале

Деђански, како каже, очекује да сличне изјаве Стано и Рот упуте и Мађарској по истим питањима. С обзиром да таквих изјава нема, званичници из ЕУ поново према Србији показују двоструке стандарде. Србија се критикује за сваку ситницу, док се другима гледа кроз прсте и за много крупније ствари.
Због чега би Србија уопште била на европском путу, ако јој се крше сва права и према њој спроводе двоструки стандарди – не одобрава јој се када се виђа са пријатељима који помажу Србији да штити своје националне интересе, пита се наш саговорник.
Са друге стране, Србији се не омогућава чланство у ЕУ, а Станове и Ротове изјаве имале би смисла једино у случају да се зна тачан датум учлањења Србије у Унију. Било би лепо да из Брисела кажу када Србија улази у ЕУ и да се зна тачан списак ствари које треба да усагласимо.
„То је нешто о чему би одлучивао српски народ, на референдуму или на изборима. Овако, са оваквим безобразним понашањем Стана и Рота, долазимо у ситуацију да, колико год желели и хтели не можемо да наставимо европски пут. Није ми јасно да ли је у крајњој инстанци то и циљ саме ЕУ“, истиче Деђански.

Преговори бесмислени, али не кривицом Срба

Што се бесмислености преговора тиче, они јесу бесмислени, али не српском кривицом – они већ дуже време не воде никуда. Већ двадесет и пет година Србија преговара и испуњава стандарде, по чему је боља чак и од неких чланица Уније, као што је Хрватска, каже Деђански, подсетивши на последња хапшења и кажњавања српских држављана због певања песама, као и забране одражавања српског фестивала у Сињу.
„Ако постоји нека држава где не постоје права и слободе то је Хрватска, а она је чланица Уније. Што се тиче осталих параметара, сигуран сам да смо по свему бољи и од Бугарске, и од Румуније и још неких земаља, да не лицитиран даље“, наводи Деђански.
Међутим, Србија према ЕУ не напредује, не својом вољом.
„Ако усаглашавамо наше правилнике и законе и усвајамо све што је потребно и добро и чланица смо свих тимова, од енергетске заједнице па до других, које испуњавају стандарде ЕУ, а са стране ЕУ добијамо само кочницу. То дефинитивно показује да проблем није у нама“, закључује Деђански.
РУСИЈА
Нови покушај ЕУ да понизи Србију: Одустаните од Русије! Претњом се огласио и фамозни Михаел Рот
Погледајте и:
Коментар