Специјална операција у Украјини

Западни медији: Украјинска војска бори се са дезертерством

У Оружаним снагама Украјине приметно је дезертерство и отказивање послушности, који су посебно распрострањени међу регрутима, пише портал „Си-Ен-Ен“, цитирајући украјинске војнике.
Sputnik
„Не напуштају сви мобилисани војници своје положаје, али већина то чини. Кад дођу нови момци, виде колико је тешко... Он одлазе једном на положаје и ако преживе, више се не враћају. Или напуштају своје положаје, одбијају да се боре или покушавају да нађу начин да напусте војску“, рекао је командант украјинске јединице која се бори на красноармејском (украјински назив – покровском) правцу.
Команданти су такође испричали да многи официри не пријављују дезертерство, надајући се да ће се војници вратити добровољно и да неће бити кажњени.
Неколико украјинских официра навело је да и сами команданти покушавају да напусте линију фронта, што је такође узроковано неслагањем са командом Оружаних снага Украјине и то постаје „све чешћа појава“.
„Си-Ен-Ен“ такође додаје да се украјински војници жале на лошу комуникацију између јединица. Како се наводи у чланку, било је ситуација када јединице нису предавале једна другој потпуне информације о ситуацији на ратишту, страхујући да ће их то „приказати у лошем светлу“.
„Украјински пригушивачи ометали су виталну координацију и лансирање беспилотних летелица, пошто јединице из различитих бригада нису довољно комуницирале“, истиче се у тексту, позивајући се на још једног команданта.
Крајем августа украјински портал „Новости.лајв“ је, позивајући се на украјинског политичара Олесја Донија, објавио да је у Украјини 2024. године забележено 37 хиљада случајева дезертерства и недозвољеног напуштања јединица.
У Украјини је од 24. фебруара 2022. године уведен режим ратног стања, а председник Украјине Владимир Зеленски следећег дана је потписао указ о општој мобилизацији. Забрањен је излазак из Украјине мушкарцима од 18 до 60 година током периода ратног стања. За избегавање служења војног рока за време мобилизације, држава предвиђа кривичну одговорност у виду затвора до пет година.
СВЕТ
Западни медији: Украјинци тону у „реци смрти“, покушавајући да побегну од мобилизације
Погледајте и:
Коментар