- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: Украјинци тону у „реци смрти“, покушавајући да побегну од мобилизације

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKМађарски граничари патролирају дуж обале Тисе на мађарско-уграјинској граници
Мађарски граничари патролирају дуж обале Тисе на мађарско-уграјинској граници - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Британски „Економист“ објавио је да Украјинци који беже од мобилизације покушавају да побегну из земље преласком Тисе и да у тим покушајима многи гину.
Како је 13. маја саопштила украјинска гранична служба, већ је забележено око 30 случајева смрти мушкараца старосне доби за мобилизацију приликом покушаја преласка границе преко ове реке.
„Украјински дезертери даве се у очају у реци смрти“, гласи наслов приче на порталу „Економиста“ о смртоносном, али још увек популарном путу да се избегне мобилизација у Украјини.
Према речима аутора чланка, који је разговарао са срећницима који су препливали „реку смрти“ и са локалним водичима, преко Тисе се превезе и до 40 људи дневно. Један од водича испричао је новинарима о успешном преласку границе групе од 96 људи под његовим вођством.
Како је један од дезертера рекао новинарима, био је подстакнут да побегне из земље због непрекидног лова на војнике у његовом родном граду у западној Украјини.
„Ова земља за мене више не постоји“, рекао је 28-годишњи инжењер који је побегао из Украјине.
Бројни украјински медији су, почев од краја 2023. године, извештавали о рацијама на регруте који се дешавају у земљи. Констатовано је да су за превоз мобилисаних у војне одсеке коришћена возила хитне помоћи. Украјински војници навели су да се све учесталије уручивање војних позива на јавним местима дешава јер грађани код куће избегавају контакт са припадницима војног одсека. Осим тога, медији су писали да Украјинци избегавају званично запошљавање из страха да не добију позив на радном месту.
У Украјини је од 24. фебруара 2022. године уведено ратно стање, а следећег дана украјински председник Владимир Зеленски потписао је указ о општој мобилизацији. Током периода ратног стања мушкарцима узраста 18 до 60 година забрањен је излазак из земље.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала