РУСИЈА

Афричка унија - добитник руске награде за мир „Л.Н. Толстој“

На дан рођења руског писца Лава Толстоја, 9. септембра, у Бољшом театру одржана је свечана церемонија уручења Међународне награде за мир „Л.Н. Толстој“. Ове године награду је добила Афричка унија.
Sputnik
Награду је уручио председавајућем Комисије Афричке уније Муси Факи Махамату председник жирија, генерални директор Бољшог театра Валериј Гергијев.
„Ова одлука је донета узимајући у обзир изузетно важну улогу коју ова утицајна међународна организација, која обједињује све државе афричког континента, има у реализацији актуелнијих питања на глобалном нивоу“, рекао је Гергијев.
Према речима председника жирија, Афричка унија заузима „непристрасан став око најактуелнијих питањима светске политике“ и своје иницијативе гради на недопустивости мешања у унутрашње ствари суверених држава.
Додела Међународне награде за мир "Лав Толстој"
Добитнике награда одређује ауторитативни међународни жири, односно, држављани девет земаља, укључујући три државе које су сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација.
Претходно, у Русији је 22. јуна 2022. г. установљена нова међународна награда за мир „Л.Н. Толстој“ која ће се додељивати за активност усмерену на јачање мира и међународне сарадње, укључивање шире међународне заједнице у борбу за мир у свету, као и постизање добротворних, културних и образовних циљева.
Поред новчане награде, лауреат добија златну медаљу и диплому.
РУСИЈА
У сусрет додели прве награде за мир „Л. Н. Толстој“: Сцена Бољшој театра и еминентни жири
Коментар