СВЕТ

Мађарска жели да свој део из Фонда за мир пошаље Чаду уместо Украјини

Будимпешта намерава да свој део средстава из Европског фонда за мир искористи за одбрану Чада уместо да плаћа испоруке оружја Украјини, рекао је мађарски министар спољних послова и спољних економских односа Петер Сијарто на конференцији за новинаре са својим афричким колегом.
Sputnik
„Мађарска влада је иницирала да Европска унија издвоји 14 милиона евра из такозваног Европског мировног фонда за развој одбрамбеног потенцијала Чада“, рекао је он.
Сијарто је додао да ће се о овој иницијативи разговарати на Савету сталних представника земаља ЕУ 26. септембра и Будимпешта се нада да ће бити прихваћена. Он је истакао да су током дводневне посете делегације из Чада коју је предводио председник Махамат Деби, стране потписале низ споразума, међу којима и у области борбе против илегалне миграције, одбране и пољопривреде.
„Како би наше лично присуство било што ефикасније, одлучили смо да наше дипломатско представништво у Нџамени трансформишемо у амбасаду која ће нам помоћи да најефикасније развијамо економску, образовну и војну сарадњу у оквиру овог стратешког партнерства“, нагласио је министар.
Сијарто је раније рекао да Мађарска неће блокирати издвајање пет милијарди евра за војну помоћ Кијеву из Европског мировног фонда ако се дозволи да се њен део користи за борбу против миграција или у друге сврхе које нису везане за оружје.
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Украјинске трупе напустиле своје положаје у Красногоровки
Коментар