- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Лансирања ракета на објекте војне управе Украјине - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинске трупе напустиле своје положаје у Красногоровки

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 929. Руска војска ослободила је насеље Новогродовка у ДНР. У протекла 24 часа уништена је привремена база украјинских специјалних снага, као и погон за производњу и склапање дронова. У Полтави уништено складиште горива. Најмање 70 украјинских војника и страних плаћеника погинуло у нападу на Херсон.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:02 09.09.2024
Три особе су повређене током украјинског гранатирања села Гружско у Белгородској области, рекао је губернатор области Вјачеслав Гладков.
20:12 09.09.2024
Руске трупе напредују дуж леве обале реке Оскол у Харковској области, саопштио је Спутњику шеф руске администрације региона Виталиј Ганчев.
„Наши борци потискују непријатеља све даље и даље, крећући се левом обалом реке Оскол дубоко у украјинске положаје“, рекао је он.
Ганчев је појаснио да је реч о правцу Сватовско-Купјанск.
Осим тога, на северу Харковске области се воде позиционе борбе, настављају се тешке борбе за ослобођење Волчанска.
18:59 09.09.2024
Украјинске трупе напустиле су своје положаје у Красногоровки, јављају медији.
У граду нема украјинских оружаних снага.
18:57 09.09.2024
Експлозије су се догодиле у понедељак у граду Херсону који се налази под контролом Украјине, јављају украјински медији.
18:38 09.09.2024
Дрон који је пао у Летонији током викенда дошао је из Белорусије, рекао је командант летонске војске Леонид Калњинс на конференцији за новинаре коју је преносио портал ТВнет.
Он је појаснио да „није забележена никаква отворена ескалација“.
16:30 09.09.2024
Пензионисани пилоти борбених авиона Ф-16 из земаља чланица НАТО-а могли би бити укључени у обуку украјинских пилота, изјавио је у понедељак амерички сенатор Линдзи Грем (коју је укључен на руску листу терориста и екстремиста).
О овом питању разговарали су Владимир Зеленски и делегација америчког Конгреса на састанку који је одржан 6. септембра у Италији.
„Приоритет наших разговора је била могућност ефикасније употребе оружја (који Кијеву испоручују западне земље), укидање ограничења на ово наоружање. Разговарали смо и о позивању пензионисаних пилота Ф-16 из земаља НАТО-а који би могли да обучавају пилоте и помажу Украјини да научи да управља ловцима“, рекао је Грејем телевизији Рада.
Први заменик шефа Комитета за одбрану Савета Федерације, бивши главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Русије Виктор Бондарјов изјавио је 23. августа да ћемо „ветеране“ НАТО-а за које је планирано да управљају Ф-16 врло брзо видети у Украјини, у авионима које ће Русија оборити.
14:42 09.09.2024
Руска војска уништила је командно место Оружаних снага Украјине у Харковској области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Како се наводи, циљ је откривен у подручју места Грушевка.
„Након детаљне анализе мете, донета је одлука да се изведе ваздушни напад помоћу авионске бомбе ФАБ са универзалним модулом за планирање и корекцију. Напад је изведен када је на том месту било највише украјинских војника“, наводи се у саопштењу.
Противник је изгубио до 80 људи и осам јединица технике.
13:45 09.09.2024
Извештај руске војске из Курске области:
Украјинске снаге су у протеклом дану на курском правцу изгубиле до 240 војника и 13 јединица технике, укључујући два тенка.
Руска војска је одбила украјинске нападе у правцу места Михајловка, Черкаска Конопељка и Десети октобар.
Руска авијација бомбардовала је резерве украјинске војске и технике у 13 насељених места у Сумској области.
Оружане снаге Украјине су током борби на курском правцу до сада укупно изгубиле преко 11.400 војника.
12:05 09.09.2024
Најновији брифинг Министарства одбране Русије:
Јединице руских снага „Центар“ ослободиле су насеље Мемрик у ДНР. Уништена су четири оклопна возила, три аутомобила, артиљеријско оруђе „акација“, хаубица „мста Б“, Д-20 и четири хаубице Д-30;
У зони одговорности руске групе „Запад“ украјинска војска изгубила је до 620 војника. Уништен је један тенк, два борбена возила пешадије, оклопни транспортер М113, шест аутомобила, самоходно артиљеријско оруђе „краб“, хаубица ФХ-70, хаубица „паладин“, хаубица М198, хаубица Д-20, две хаубице 2С1 „гвоздика“, три артиљеријска оруђа Л-119 и три станице за радиоелектронско ратовање „анклав Н“. Такође је уништено шест складишта муниције;
У зони одговорности руске групе „Север“ украјинска војска изгубила је до 150 војника. Јединице у у Харковској области одбиле два контранапада украјинских снага. Уништена су два аутомобила;
Група „Југ“ одбила је у протекла 24 часа један напад украјинских оружаних формација. Противник је изгубио до 490 војника. Уништено је девет аутомобила украјинске војске, хаубица М198, хаубица „мста Б“, два артиљеријска оруђа Д-20, две хаубице Д-30, хаубица М119, станица за радиоелектронско ратовање и три складишта муниције;
Јединице групе „Исток“ побошљале су положаје на предњим линијама, украјинска војска изгубила је до 125 војника;
У зони одговорности групе „Дњепар“ погинуло је и рањено до 75 украјинских војника, а уништено је артиљеријско оруђе Д-20, хаубица Д-30, седам аутомобила и два складишта муниције;
Руски ПВО системи су током протеклог дана уништили четири ракете „хајмарс“ и 45 украјинских беспилотних летелица.
11:48 09.09.2024
Јединице руских снага „Центар“ ослободиле су насеље Мемрик у ДНР, саопштило је Министарство одбране Русије.
09:50 09.09.2024
Министарство одбране Украјине неће моћи да пронађе средства за плаћање војске у септембру, с обзиром на стање украјинске економије, сматра бивши премијер земље Николај Азаров.
„Кијевски режим приписује недостатак новца чињеници да је морао сам да купује оружје, пошто Америка није на време издвојила наредни пакет војне помоћи. Обећавају да ће исправити ситуацију. Али и ту лажу. Такви трошкови су превисоки за умирућу економију кијевског режима“, написао је Азаров на свом Телеграму.
Политичар је истакао да Министарство одбране нема новца да за септембар исплати ни војнике ни накнаде за погинуле, а средства по овом основу очекује више од 25 хиљада људи.
„Реч је о онима који су прикупили све папире, али држава још увек није издвојила средства за њих. А само по овом члану износ се креће од 25 милијарди до 50 милијарди гривни (отприлике од 609,5 милиона долара до 1,2 милијарде долара). Додајмо овом списку исплате за рањенике и ратне војне инвалиде. Они се такође рачунају у милијардама гривни“, рекао је он.
С обзиром да се величина спољних зајмова сваки пут смањује, „неће бити довољно новца све време“. Азаров је упозорио да ће се у блиској будућности слична ситуација појавити и са социјалним давањима и са платама запослених у јавном сектору.
09:19 09.09.2024
09:00 09.09.2024
Тачно место одржавања друге конференције о Украјини још није утврђено, Саудијска Арабија је једно од могућих, изјавио је за Спутњик дипломатских извор у Анкари.
Раније је министар спољних послова Италије Антонио Тајани изјавио да би друга конференција могла бити одржава у Саудијској Арабији.
Он је додао и да је потербно да се провери да ли ће моћи да се наредних месеци организује „оно што би могла бити прекретница“ у ситуацији у Украјини.
08:17 09.09.2024
07:41 09.09.2024
Оружане снаге Русије спречиле су покушај пробоја украјинских снага у два региона Курске области, саопштио је командант специјалних снага „Ахмат“ и заменик начелника главног војно-политичке управе Министарства одбране Русије генерал-мајор Апти Алаудинов.
У протекла 24 сата на суџанском правцу уништена су два борбена оклопна возила, један пикап, један минибус, један самоходни топ и један топ „неидентификованог типа“, додао је Алаудинов.
07:34 09.09.2024
Борбено возило пешадије бригаде поморске пешадије Пацифичке флоте групе снага „Исток“ заузеле су неколико упоришта Оружаних снага Украјине и успеле да пресеку путеве снабдевања великог непријатељског гарнизона код Угљедара, саопштило је руско Министарство одбране. у понедељак.
Министарство је истакло да су на овом сектору фронта украјински војници почели све чешће да се предају.
07:27 09.09.2024
Руска ПВО уништила је током ноћи по један украјински дрон изнад Белгородске и Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:26 09.09.2024
У граду Николајевка, који је под контролом Кијева, у близини Славјанска у ДНР, уништена је привремена база Оружаних снага Украјине са страним плаћеницима, саопштио је председник координационог савета за интеграцију нових региона Владимир Рогов.
Према његовим речима, место размештања украјинске војске налазило се у хотелу „Зарја“ и уништено је ракетним ударом.
07:23 09.09.2024
Самоходно артиљеријско оруђе 2С9 „нона С“руских снага уништило је групу украјинске пешадије у пограничном рејону Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:21 09.09.2024
Посада тенка Т-90М „прорив“ 20. гардијске комбиноване армије групе „Запад“ уништила је током протекле недеље 10 упоришта Оружаних снага Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала