СРБИЈА

Дрецун: Тајминг оптужнице у случају Бањска показује да ће је Курти искористити за политичку кампању

Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је да тајминг подизања оптужнице од стране Специјалног тужилаштва у Приштини против 45 лица, на челу са бившим потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем, показује да Аљбин Курти намерава да је искористи за своју политичку кампању.
Sputnik
Он је за Танјуг додао да тајминг подизања ове оптужнице, у којој су према наводима приштинских медија, они оптужени да су извршили терористички напад 24. септембра 2023. године у селу Бањска када је убијен полицијски наредних Африм Буњаку, такође показује да ће премијер привремених институција у Приштини настојати да што је више могуће експлоатише све што је наведено у оптужници.
"Ми нисмо видели садржај оптужнице, много се људи налази у тој оптужници. Ако се присетимо изјава које је Курти давао где је оптуживао читав наш државни и војни врх за умештаност у догађају у Бањској, поставља се питање да нисте можда и неке од тих људи ставили у оптужницу", истакао је Дрецун.
Како је навео, злоупотребљавањем догађаја у Бањској, Курти покушава да минира дијалог Београда и Приштине с обзиром на то да је рекао да без изручења Радоичића тзв. Косову, неће бити наставка дијалога, што је, напомиње Дрецун, бесмислен услов јер је Радоичић држављанин Србије и да уколико треба да се процесуира то ће се радити у надлежности правосудних органа у Србији.
Дрецун сматра да Курти ово оптужницу жели да искористи политички и да ће појачавати притисак, што ће можда и неке западне земље преузети, да се Радоичић и неки други који се налазе на оптужници изруче Приштини, што је немогућ услов за Београд.
"Када видимо садржај оптужнице, има ту озбиљних ствари као што се говори о финансирању тероризма, прању новца, морамо да видимо са каквим доказима располажу да бисмо знали какву тежину има", додао је Дрецун.
Према његовим речима, ова оптужница има тежину зато што ће бити злоупотребљавана од стране Куртија за реализацију његове политичке кампање пред предстојеће изборе, зато што ће на међународном плану да буде увелико промовисана као доказ да наводно Београд има агресивне намере према тзв. Косову да дестабилизује ситуацију, али и зато што ће одређени људи који су доступни Приштини бити процесуирани због тога и што ће се вршити притисак на српску страну.
"Правно гледано та оптужница нема, што се тиче нас и наше државе, никакав значај јер ми не признајемо лажну државу Косово. Приштина је одбила да по договореном механизму омогући и достави доказе које наводно има о свему томе, што значи да им није циљ да се разреши та прича него да се политички злоупотребљава", објаснио је он.
Дрецун је изјавио да на српским органима остаје да смање Куртију маневрски простор да злоупотребљава оно што се десило у Бањској и да смање континуиран притисак који иде са Запада.
На питање да ли је изјава амбасадора САД у Србији Крисотфера Хила да се САД залажу да нападачи буду позвани на одговорност, те да је амерички став одавно познат, ветар у леђа Куртија да настави са притисцима на Србе који су остали на Косову, Дрецун је рекао да ту изјаву не треба тако тумачити јер је Хил само поновио амерички став који још увек није прешао линију коју би Курти желео, а то је да траже и да врше притисак на Београд да дође до изручења Радоичића Приштини.
Он сматра да Курти тај ветар у леђа добија на друге начине као што је финансијска подршка са запада јер буџет тзв. Косова не би могао да опстане без те подршке, али и у виду континуиране подршке у стварању, обучавању, наоружавању те војне формације која треба да прерасте у тзв. војску Косова.
"Сећамо се да су мере ЕУ уведене због ескалирања кризе на северу, и сада је још више криза ескалирала. Курти је имао забрану уласка у САД, сад су га звали на Конвенцију демократске странке, дакле постоје активности САД које представљају охрабрење Куртију упркос критикама које му стижу повремено од Ховенијера", истакао је Дрецун.
СРБИЈА
Тужилаштво у Приштини подигло оптужницу против 45 особа за случај Бањска
Погледајте и:
Коментар