РУСИЈА

„Не играјте се ватром“: У Америци се распитивали шта значи Путинова изјава

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов саопштио је да су га, након изјаве руског председника Владимира Путина о могућности да се Украјини дозволи да напада Русију далекометним оружјем, звали бивши званичници који су питали шта заиста стоји иза таквих изјава руског лидера.
Sputnik
„Овде су веома пажљиво испратили јучерашњу изјаву Путина. Звало ме је неколико бивших званичника који су питали шта заиста стоји иза таквих изјава. Рекао сам им 'колеге, не играјте се ватром'“, казао је Антонов.

„САД се неће спасити“

САД неће успети да се спасу у случају нуклеарног сукоба у Европи – Вашингтон треба да престане да се игра ватром, изјавио је Антонов.
„Сто пута смо рекли да се не може водити нуклеарни рат између нуклеарних сила, поготово САД и Русије и да ту победника неће бити. Али овде (у САД) имају неку илузију да уколико дође до сукоба, да се он неће проширити на територију САД. Стално покушавам да им пренесем једну тезу – Американци неће успети да се спасу преко океана, тај рат ће погодити све. Зато им стално говоримо, не треба се играти са том реториком. Не играјте се ватром“, рекао је Антонов за телевизију „Русија 24“.
Он је додао да Москва не искључује могућност да су САД већ тајно одлучиле да дозволе Кијеву да изводи нападе у дубину руске територије.
Антонов је констатовао да САД нису спремне за преговоре са Русијом о Украјини.

Вашингтон нема намеру да шаље трупе у Украјину

Стејт департмент тврди да Вашингтон нема намеру да директно учествује у сукобу у Украјини нити да шаље трупе у земљу.
„Јасно смо ставили до знања да САД не намеравају да учествују у том рату. Не намеравамо да шаљемо нашу војску“, рекао је шеф прес-службе ресора Метју Милер.
Сједињене Америчке Државе помно прате речи руског председника Владимира Путина о последицама учешћа Запада у сукобу у Украјини, али ће наставити да снабдевају украјинске Оружане снаге оружјем, како саме тако и у саставу коалиције, додао је он.
Претходно, Путин је саопштио да ће употреба западног оружја дугог домета против Русије значити директно учешће земаља НАТО-а у конфликту у Украјини. Како је саопштио Кремљ, изјава руског председника кристално је јасна и недвосмислено је стигла до оних којима је намењена.
РУСИЈА
Кремљ о нападима западним оружјем на Русију: Путинова порука стигла до оних којима је намењена
Коментар