СВЕТ

Јужноамерички експерти: САД желе цензуру руских медија јер су изгубиле у Украјини

Сједињене Државе желе информативну цензуру по питању Русије јер су у Украјини доживеле пораз, сматра чилеански политиколог Ингрид Ургелес, коментаришући нове америчке санкције против руских медија.
Sputnik
"То је још један од многих покушаја САД да подвргну цензури платформе које преносе она гледишта која се разликују од империјалистичке агенде коју оне промовишу. У овом случају ради се о сукобу у Украјини и пошто су САД изгубиле оне су остале и без глобалне подршке. Зато прибегавају тако екстремним мерама да би пребациле кривицу на медије. То је потпуно апсурдно јер не ради се само о РТ већ о начину на који људи добијају информације ", рекла је Ургелес.
РТ је, како је додала, стално показивао другу страну медаље и критиковао амерички колонијализам широм света.
Бразилски експерт Жоао Виктор Мота истиче да увођење санкција против руских медија открива праву суштину актуелних америчких власти. Према његовим речима, администрација председника Џозефа Бајдена настоји да ограничи слободу говора.
"Стратегија контроле над слободом медија је уобичајена ствар за северноамеричку војну машинерију. Као и у другим ратовима, манипулација информацијама и цензура не могу да спрече становништво планете и САД да дођу до очигледних закључака - да се ратови које спонзоришу САД не могу оправдати и да је потребан мир", рекао је Мота за Спутњик.
Подсетимо, САД су оптужиле руску телевизију РТ да Украјина због њеног утицаја не добија довољно подршке у свету и увеле су санкције против медијске групе „Русија севодња“, чији је део Спутњик, и њеног генералног директора Дмитрија Кисељова.
„Један од разлога због којих велики део света не подржава Украјину у толикој мери је широк домет и сфера утицаја РТ“, саопштио је Стејт департмент.
РУСИЈА
„Нисам узалуд живела“: Симоњан одреаговала на нове америчке санкције против руских медија
Погледајте и:
Коментар