Специјална операција у Украјини

Кијев не жели да га забораве западни ментори - планира убиства украјинске деце да би оптужио Русију

Иако се намера Украјине да инсценира руски ракетни напад на дечију установу – болницу или обданиште - на територији која је под контролом Кијева тумачи као још једна акција „лажне заставе“, како би се за то окривила Русија, руски експерт Констатин Блохин оцењује да је ово, пре свега, део информативног рата против Москве.
Sputnik
Провокативна инсценирања и оптужбе да Русија чини наводне злочине у Украјини су већ виђене методе које је Запад уигравао на Балкану у случају Сребренице, Рачка, Рогова и других, затим у Сирији, Либији, Ираку, а сада ту стратегију користи и у Украјини са циљем да се оптужи Русија за нешто што није починила.
По правилу, циљ таквих активности је да на своју страну превуку домаћу или међународну јавност, доведу сукоб до ескалације или извуку неку корист за себе. У овом конткретном случају, како тврди Москва, Украјинци, између осталог, желе да у очима јавности оправдају дозволу за коришћење оружја великог домета за нападе дубоко на руску територију.
„Мислим да ово чак и није провокација, јер се провокације обично дешавају у мирнодопским условима да би се покренула непријатељства. Сада је рат, па ово, вероватно, не треба називати провокацијом, већ још једним информативним ратом у циљу даље сатанизације наше државе, како би Кијев додатно добио помоћ са Запада. Кијев не жели да га забораве западни ментори. Тако да мислим да је то циљ“, каже Блохин.
Сједињене Америчке Државе подстичу Украјину да изведе нову провокацију која ће довести до великог броја жртава, а за коју ће бити окривљена Москва, упозорила је руска Спољна обавештајна служба, прецизирајући да је у плану да се исценира ракетни напад на дечију установу која се налази на територији под контролом Кијева.
Предвиђено је да ту трагедију масовно пропрате водећи међународни медији, док истовремено Сједињене Државе планирају да то искористе како би повећале притисак на Иран и Северну Кореју, јер наводно инсценирани удар ће бити „изведен“ њиховим пројектилима.

Нико не верује у „невиност“ Кијева

Амерички државни секретар Ентони Блинкен већ је позвао земље ЕУ да уведу нове санкције Техерану и Пјонгјангу због испорука оружја Русији. Тиме заправо Вашингтон наводи Европљане да одмах и што оштрије одговоре на инцидент, и осуде Русију и њене партнере. Међутим, Блохин такве планове Вашингтона назива „глупошћу“.
„То је потпуна глупост, јер, с једне стране, цео Запад подржава Украјину, док Иран, Северна Кореја или Кина, са становишта Запада, не би смели да подржавају Русију. Односно, Запад може да подржи Украјину, али нико не треба да подржава Русију. Дакле, чак и са становишта логике, ово више није чак ни политика двоструких стандарда, већ политика троструких стандарда“, истиче Блохин.
Руска Спољна обавештајна служба наводи да се „руководство Украјине нада да ће на тако нељудски начин подићи морал Оружаних снага Украјине“, оправдати укидање ограничења Запада на употребу ракета за нападе дубоко на територију Русије и „привући подршку земаља Глобалног југа“.
„То је тачно, али очигледно да ово није провокација, него инфомациони рат - то је, такорећи, сос који се сервира уз јело. Дакле, то су такве акције. Јасно је да ће Запад послати те системе наоружања Украјини, а чим их Украјина добије, онда ће их истог дана Украјина одмах употребити против Русије, а ту се јавља друго питање - како ћемо ми да одговоримо. Лопта ће већ бити на нашој страни“, каже Блохин.
На питање каква би могла бити реакција Москве Блохин каже:
„Видите, различити експерти износе различите варијанте. Песков је рекао да ће Путин тражити уравнотежену опцију, али ја мислим да је препоручљиво ударити на политичку елиту Украјине... Јер, уништење политичке елите је саставни елемент промене режима... Дакле, очигледно је да ако наши градови буду ракетирани, онда треба да престанемо да жалимо Кијев“, закључио је експерт.
Што се тиче акције „лажне заставе“, Москва истиче да у међународној арени мало ко верује у „лукавост“ Москве и „невиност“ Кијева после низа крвавих провокација као што су Буча, железничка станица у Краматорску и болница „Охмадит“. Како наглашава руска Спољна обавештајна служба, развој украјинске кризе показује да Кијев и његови западни спонзори одбијају да уче из својих грешака.
РУСИЈА
Лавров: САД превазишле и Орвела, ни он није могао да замисли како ће изгледати тоталитарна држава
Коментар