- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

НАТО неће постати део сукоба, ако се Кијеву дозволе напади на Русију

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈенс Столтенберг
Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
Пратите нас
НАТО неће постати део сукоба у Украјини, ако земље Алијансе дозволе Кијеву да изводи нападе на територију Русије западним оружјем, изјавио је генерални секретар блока Јенс Столтенберг у онлајн интервјуу недељнику „Форин полиси", који је емитован на сајту недељника.
„Погрешно је рећи да ћемо постати део сукоба", рекао је он.
Према његовим речима, Кијев има право да гађа легитимне циљеве на територији Русије, али одлука је на земљама које испоручују оружје.
Столтенберг је такође додао да НАТО не сматра да су Иран и Северна Кореја део конфликта због наводних испорука војне помоћи Москви.
Генерални секретар НАТО је нагласио да Оружане снаге Украјине саме одлучују о дејствима приликом напада на Курску област, и одбио је да призна да су дејства координисана од стране НАТО.
Поред тога, Столтенберг је још једном потврдио да НАТО не види било каква дејства Русије у нуклеарној сфери која би захтевала реакцију Запада.
Поред тога, званичник је оценио да у Украјини неће бити дугорочног мира, док Кијев не постане члан НАТО-а.
Он је додао да државе-чланице НАТО-а за сада нису постигле консензус о придружењу Украјине Алијанси.
Председник Русије Владимир Путин изајвио је раније да представници земаља НАТО-а морају да схвате „чиме се играју“ када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да гађа циљеве дубоко у територији Русије помоћу ракетних система предатих Оружаним снагама Украјине. Према његовим речима, директно учешће Запада у сукобу у Украјини значајно ће променити његову суштину и значиће да су чланице Северноатлантске алијансе – САД и европске земље – ратују са Русијом. Москва ће доносити одлуке на основу претњи које се биди појављивале пред њом, напоменуо је Путин.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала