НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Стиже „савршена“ соларна олуја: Изнад Србије можда буде видљив небески спектакл под једним условом

Ретка конвергенција соларних догађаја могла би да осветли небо са аурорама видљивим можда чак до појаса изнад 40 степени северне географске ширине.
Sputnik
НОАА-ин центар за предвиђање времена у свемиру прогнозирао је геомагнетну олују Г3, која се сматра „јаком“, за ноћ 16. и 17. септембра. Трио соларних феномена могао би да произведе аурору видљиву много даље од јужног од арктичког појаса, односно на северноамеричком континенту до Ајове и Пенсилваније (око 40 степени географске ширине), и на европском континенту до делова северне Енглеске и Велса.
Главни покретач предстојећег догађаја је соларна бакља класе Икс која је еруптирала 14. септембра и класификована је по величини као Икс4,5. Бакље Икс-класе су најмоћније бакље које Сунце може да произведе. Заједно с поменутом бакљом, активна сунчева пега је покренула избацивање короналне масе (ЦМЕ), бацајући милијарде соларних честица у свемир.
Због поменуте сунчеве бакље, од 14. септембра нестали су високофреквентни радио сигнали, али се очекују нови ефекти како соларне честице и даље пристижу.
Поред тога, коронална рупа на Сунцу омогућила је соларним ветровима да појачају утицај ЦМЕ. Када ове соларне бакље стигну до Земље, оне ступају у интеракцију са Земљиним магнетним пољем, производећи различите ефекте, укључујући добро познате ауроре, или поларну светлост.
Сунце је тренутно у најактивнијој фази свог 11-годишњег циклуса, тако да су ауроре уобичајене на Земљи, али се предвиђа да ће догађај од 16. септембра достићи ниво 7 од максимално 10 на Кп индексу за геомагнетну активност. Могу се појавити и други ефекти, као што су ГПС и сметње сателита, иако ће већина заправо остати непримећена, пренео је „Сајенс алерт“.
За оне који се углавном налазе изнад појаса географске ширине од 40 степени, а то је место на којем је и Србија (под условом да буде ведро) поглед на ноћно небо могао би да их награди невероватним небеским призором.
Погледајте и:
Коментар