- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Стиже „савршена“ соларна олуја: Изнад Србије можда буде видљив небески спектакл под једним условом

CC0 / rawpixel.com / Црвене поларна светлост
Црвене поларна светлост - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
Пратите нас
Ретка конвергенција соларних догађаја могла би да осветли небо са аурорама видљивим можда чак до појаса изнад 40 степени северне географске ширине.
НОАА-ин центар за предвиђање времена у свемиру прогнозирао је геомагнетну олују Г3, која се сматра „јаком“, за ноћ 16. и 17. септембра. Трио соларних феномена могао би да произведе аурору видљиву много даље од јужног од арктичког појаса, односно на северноамеричком континенту до Ајове и Пенсилваније (око 40 степени географске ширине), и на европском континенту до делова северне Енглеске и Велса.
Главни покретач предстојећег догађаја је соларна бакља класе Икс која је еруптирала 14. септембра и класификована је по величини као Икс4,5. Бакље Икс-класе су најмоћније бакље које Сунце може да произведе. Заједно с поменутом бакљом, активна сунчева пега је покренула избацивање короналне масе (ЦМЕ), бацајући милијарде соларних честица у свемир.
Због поменуте сунчеве бакље, од 14. септембра нестали су високофреквентни радио сигнали, али се очекују нови ефекти како соларне честице и даље пристижу.
Поред тога, коронална рупа на Сунцу омогућила је соларним ветровима да појачају утицај ЦМЕ. Када ове соларне бакље стигну до Земље, оне ступају у интеракцију са Земљиним магнетним пољем, производећи различите ефекте, укључујући добро познате ауроре, или поларну светлост.
Сунце је тренутно у најактивнијој фази свог 11-годишњег циклуса, тако да су ауроре уобичајене на Земљи, али се предвиђа да ће догађај од 16. септембра достићи ниво 7 од максимално 10 на Кп индексу за геомагнетну активност. Могу се појавити и други ефекти, као што су ГПС и сметње сателита, иако ће већина заправо остати непримећена, пренео је „Сајенс алерт“.
За оне који се углавном налазе изнад појаса географске ширине од 40 степени, а то је место на којем је и Србија (под условом да буде ведро) поглед на ноћно небо могао би да их награди невероватним небеским призором.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала