СРБИЈА

Што је војна база косовских Албанаца ближа српским снагама – то горе по базу

База на аеродрому Думош код Подујева, које тзв. Косово намерава да успостави има политички и тактички, али не и стратешки значај. Са друге стране, то што се налази у непосредној близини административне линије са централном Србијом, њена је мана, а не предност, како сматра Приштина, објашњава за Спутњик генерал у пензији Митар Ковач.
Sputnik
Такозване Косовске безбедносне снаге имаће базу свега петнаестак километара од административне линије између Косова и Метохије и централне Србије, најавио је министар одбране у такозваној влади Косова, Ејуп Мађедонци.
Он је рекао да су тзв. Косовске безбедносне снаге у фази преузимања просторија на аеродрому у селу Думош код Подујева, које је до сада користила мисија Еулекса.

Кфор дозвољава самовољу Приштине

То што је за Маћедонција аеродром, заправо је пољана, односно травната полетно-слетна писта, која је у надлежности локалне самоуправе и користе је локални аероклубови или лака авијација, објашњава нам Митар Ковач.
Ипак, и такви аеродроми налазили су се у војним плановима Војске Југославије, јер су коришћени за увежбавање, као и за слетање хеликоптера и лакших авиона са клипним моторима.
Ако буде успостављена, мимо свих споразума, правила, међународног права и Резолуције 1244, ова база неће имати стратешки значај, али имаће политички.
„То ће значити самовољу и злоупотребу јер Кфор дозвољава приштинским властима да раде шта год хоће – и у погледу базирања снага на северу, и изградње база, распореда њихових јединица, супротно свим потписаним анексима око ношења оружја, дугих цеви и слично“, објашњава Ковач.
У војно-безбедносно смислу, база има тактички значај.
„Мислим да они то сада више припремају у функцији коришћења беспилотних летелица за извиђање и надзор административне линије и унутрашњости Србије у смислу лоцирања боравка снага војске, жандармерије или полиције“, наводи Ковач.
Тако, база у Думошу постаје безбедносни проблем, јер ће тзв. Косовске безбедносне снаге моћи да лакше и брже користе беспилотне летелице. Зато би Србија требало да уложи протест Кфору и покуша да спречи коришћење аеродрома у Думошу за развијање и базирање јединица косовских Албанаца.

Добро је што је Думоша близу српских снага

Међутим, у стратешком смислу, генерал Ковач близину будуће албанске базе административној линији са Србијом види као ману, а не као предност режима Аљбина Куртија.
„Ако би отпочела нека борбена дејства, са њиховом полицијским и тим оружано-безбедносним снагама, њиховом будућом војском, тај аеродром-база били би под константним средствима извиђања и веома је лако извршити ватрено дејство по снагама које се базирају на тој локацији, да ли хеликоптерима, артиљеријом или авијацијом“, закључује Ковач.
Маћедонци је изјавио да је у последње три године експроприсано близу пет хиљада хектара земљишта за потребе тзв. Косовских безбедносних снага, а осим аеродрома у Думошу, ради се и на изградњи војног полигона у Бабају и Боки, као и о аеродрому Ђаковица, где је смештена јединица за управљање дроновима „Барјактар“.
СРБИЈА
Приштина за три године извршила експропријацију скоро 5.000 хектара за тзв. КБС
Погледајте и:
Коментар