Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина за три године извршила експропријацију скоро 5.000 хектара за тзв. КБС

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПрипадници специјалне јединце тзв. Косова у Приштини
Припадници специјалне јединце тзв. Косова у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
Пратите нас
Привремене приштинске институције су у последње три године извршиле експропријацију 4.808 хектара на Косову и Метохији за потребе тзв. Косовских безбедносних снага (КБС), саопштило је министарство одбране у Приштини.
Како преноси „Газета експрес“, ове године је на тзв. КБС пренет и некадашњи аеродром „Думоши“, простор од око 48 хектара, где ће бити изграђена база удаљена око 15 километара од административне линије са централном Србијом, као и 30 хектара касарне у Лукару у области Лапи.
Наводи се да је министарство одбране привремених приштинских институција у завршној фази прихватања просторија у Думоши, које је користила мисија Европске уније Еулекс.
Поред ове имовине, министарство одбране у Приштини је добило и хектаре земљишта у Бабају и Боки, где је војни полигон - Аеродром Ђаковица, одакле тренутно делује јединица дронова Бајрактар, додаје „Газета експрес“.
Лист пише да је та имовина процењена као неопходна за тзв. КБС, како би имале неопходан логистички простор за извођење обуке док се, како је наведено, припрема за почетак и испуњавање треће фазе свеобухватног плана транзиције који их трансформише у оружане снаге.
Тзв. КБС настале су 2009. из снага косовског заштитног корпуса, односно пређашње тзв. ОВК, а скупштина привремених приштинских институција је 2018. године, без присуства српских представника, усвојила закон о трансформацији тзв. КБС у војску.
Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници. Пред Специјалним судом у Хагу у току је суђење њеним бившим вођама Хашиму Тачију, Кадрију Веселију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, који су оптужени за ратне злочине и злочине против човечности.
Према Резолуцији 1244 СБ УН, Кфор је једина оружана сила на КиМ, а тај документ је предвиђао и демилитаризацију тзв. ОВК и других наоружаних група косовских Албанаца.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала