РЕГИОН

Црногорска министарка се обратила Влади поводом подизања споменика митрополиту Амфилохију

Министар културе и медија Црне Горе Тамара Вујовић упутила је Предлог за давање претходне сагласности за подизање спомен-обележја митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.
Sputnik
Вујовићева је поручила да су митрополитово име и дело препознати изван граница Црне Горе, чиме је допринео јачању угледа земље у свету.
„Посвећен духовном и интелектуалном развоју, оставио је трајно наслеђе и допринос уклесан у историју Црне Горе, као пример мудрости и просвећености“, додала је Вујовићева.
Према њеним речима, као духовни ауторитет митрополит Амфилохије је успешно усклађивао савремени поглед на свет са традиционалним вредностима, чиме је помогао Црној Гори да се лакше прилагоди изазовима новог доба, а при том остане веран својим духовним коренима.
„Кроз свој рад повезао је Црну Гору са светском интелектуалном елитом, тиме доприносећи не само културној већ и дипломатској афирмацији наше земље. Живот и дело митрополита Амфилохија, остаће трајна духовна заоставштина, јер се кроз њу препознаје снага знања и универзалних људских вредности које треба да чине основ сваког друштва и државе“, закључила је Вујовићева, преноси РТЦГ.
Подсетимо, првобитно је Министарство културе и медија одбило захтев Општине Беране да буде подигнут споменик митрополиту Амфилохију.
Након тога су реаговали из Епархије будимљанско-никшићке, оцењујући да је аргументација за одбијање тог захтева климава и порозна, као и да је пример малициозне бирократије.
Погледајте и:
Коментар