СВЕТ

Нови облик подмуклог специјалног рата: Бивши контраобавештајац о нападима у Либану

Последњим терористичким нападом на припаднике Хезболаха, Мосад је доказао да је изузетно јака и моћна обавештајна служба која може да изведе акције које не могу ни обавештајне службе великих сила, каже за Спутњик контраобавештајац Љубан Каран, потпуковник КОС-а у пензији.
Sputnik
После другог таласа експлозија комуникационих уређаја које користе припадници Хезболаха, број погинулих се попео на 20, а рањених на више од 450, саопштило је Министарство здравља Либана.
У јужном делу Бејрута забележене су експлозије воки-токија које је Хезболах набавио у исто време кад и пејџере, пре око пет месеци.
У Бејруту су експлодирали аутомобили и мотори а дешавало се и да нови технички уређаји експлодирају у радњама. Било је експлозија и у неколико других области Либана.
Експлозије су одјекивале и на сахранама страдалих припадника Хезболаха.

Добро припремљена терористичка акција

Да би се извела таква акција, претходно је било потребно сакупити доста квалитетних обавештајних података, почевши од информације да руководиоци, официри и друге важне личности Хезболаха прелазе на комуникацију пејџерима, додаје Каран.
„Највероватније су негде ту пошиљку пресрели, преко својих квалитетних шпијунских и обавештајних мрежа, или сарадника и једноставно су заменили товар. Товар су претходно припремили јер не верујем да је неко на лицу места у неком складишту вршио припрему 5.000 пејџера уградњом друге плоче и експлозива који ће се активирати. Мислим да је једноставно цела пошиљка замењена и у томе јесте велики успех.“
Не само зато што су пејџере потурили Хезболаху, већ и зато што су пејџере од њиховог постанка углавном користиле важније личности, додаје Каран.

Нови облик подмуклог специјалног рата

После овог напада чланови Хезболаха биће принуђени да се врате коришћењу мобилних телефона као средстава комуникације, чиме ће поново бити угрожени јер ће им се лакше откривати локација, сматра Каран.
„Осим тога, почеле су и друге државе да на неки начин зазиру не да ли ће примити сличне испоруке, него да ли су оне већ стигле и да ли је то била шира акција усмерена и на друге земље. Пре свега земље супротстављене колективном Западу. Да ли су ти уређаји притајена борбена средства која могу да експлодирају сваког часа? Да ли се односе само на пејџере или воки-токи апарате или их је могуће применити шире у тој технологији? Тако да се ово што је урађено јавља као нови облик подмуклог ратовања или тог специјалног, хибридног рата“.
За очекивати је и да ће обични грађани почети да страхују да не буду жртве подметачине експлозива у кућне апарате, сматра Каран.
„Могуће је и да буде поремећено тржиште тих електронских средстава, првенствено фирми чији се лого налазио на тим уређајима којима је извршен терористички напад, или других моћних фирми које се баве том производњом. Јер данас се сви питају да ли је ово кренуло од Мосада и њихове акције у Либану, или су такви уређаји већ разаслати или продати широм других држава супротстављених западном табору“, закључио је Каран.
Погледајте и:
РУСИЈА
Руска дума упозорава: Експлозије пејџера у Либану - глобална претња
Коментар