РУСИЈА

Лавров: Русија спремна на војни одговор на вежбе НАТО-а на Арктику

Русија види како НАТО повећава број војних вежби везаних за могуће кризе на Арктику и спремна је да брани своје интересе, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за пројекат документарног филма „Совјетски пробој“.
Sputnik
„Наша земља је у потпуности спремна да брани своје интересе у војном, политичком и војно-техничком смислу“, упозорио је министар спољних послова.
Министар је напоменуо да је НАТО све више у пракси почео да се фокусира на Арктички регион и изјављује да, због његовог географског положаја, тамо такође постоје интереси Северноатлантске алијансе.
„Норвешка је чланица НАТО-а од самог оснивања и стога, како кажу, и ми треба да гледамо шта се овде дешава. Арктик није територија Северноатлантске алијансе“, нагласио је министар.
„Ова жеља (НАТО-а) да се глобализује и легитимизује, да се не афирмише само као северноатлантски, већ светски жандарм, протеже се и на Арктички регион“, додао је Лавров.
Осим тога, шеф руске дипломатије скренуо је пажњу да постоји много неарктичких држава заинтересованих за рад на Арктику.
„Међу њима су и наши блиски стратешки партнери – Кина и Индија. Имамо много пројеката (укључујући и заједничке) са обе стране који стварају изгледе за трилатералну сарадњу. Они подразумевају развој економских веза, увођење технологија у развој Арктичког региона, производњу природног течног гаса, коришћење Северног морског пута и његову модернизацију како би он постао још погоднији пут између Азије и Европе“, објаснио је министар.
Америчко Министарство одбране у јулу је објавило ажурирану верзију Арктичке стратегије Пентагона, према којој намерава да самостално и са савезницима изводи војне вежбе на Арктику како би демонстрирао своју борбену способност и интероперабилност. У документу су наведени планови Вашингтона да сарађује са партнерима и савезницима на Арктику, као и индустријским компанијама и локалним племенима на Аљасци на јачању сила за обуздавање у региону.
У стратегији се наводи да САД и њени савезници намеравају да до 2030. године уведу у рад више од 250 савремених вишенаменских борбених авиона способних за извођење операција на Арктику.
Помоћник руског председника и председник Поморског колегијума Николај Патрушев изјавио је почетком септембра да Вашингтон и његови савезници ескалирају ситуацију дуж периметра руских граница, непрестано тестирајући њене одбрамбене способности. Према његовим речима, Вашингтон води политику милитаризације Арктика и ометања руских економских активности у северним географским ширинама.
РУСИЈА
НАТО жели да формира центар за ваздушне операције на Арктику
Погледајте и:
Коментар