- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон објавио проширену стратегију о Арктику

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIПентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Министарство одбране САД објавило је допуњену стратегију о Арктику.
„Велике геополитичке промене... као и све веће последице климатских промена стварају потребу за развојем нових стратешких приступа Арктику“, наводи се у документу.
Међу променама на светској сцени наведене су руска специјална операција у Украјини, улазак Финске и Шведске у НАТО, као и појачана сарадња Москве и Пекинга.
Пентагон је приметио да се Арктик претвара у платформу за „стратешку конкуренцију“, а Сједињене Америчке Државе заједно са својим савезницима и партнерима „морају бити спремне да заједно одговоре на овај изазов“.
У документу се, такође, наводи да Вашингтон намерава да спроводи и независне и међународне војне вежбе у том региону како би показао своју борбену способност и интероперабилност. Сједињене Америчке Државе планирају да сарађују са својим партнерима и савезницима на Арктику, као и индустријским компанијама и локалним племенима на Аљасци за јачање локалних снага обуздавања. Према стратегији, то је неопходно ради побољшања способности праћења и реаговања, узимајући у обзир захтеве Стратегије националне одбране САД.
Осим тога, Пентагон намерава да побољша разумевање оперативног окружења на Арктику улагањем у уређаје за откривање, обавештајне активности и размену информација.
Пентагон такође намерава да ревиудира постојећу опрему и инфраструктуру, као и да развије опције за обезбеђивање приступа праћењу и реаговању у региону.
Сви ови напори ће, према оцени САД, омогућити Вашингтону да прошири могућности својих здружених арктичких снага.
Војне вежбе Северне флоте - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
РУСИЈА
Командант норвешке војске: НАТО треба да се спрема за сукоб са Русијом на Арктику
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала