РУСИЈА

Москва упозорава: У случају напада на Русију, сукоб у Украјини би могао да се прошири

Уколико се донесе одлука да се против Русије употреби оружје дугог домета, сукоб у Украјини ризикује да добије сасвим другачије размере које носе опасност од последица по цео свет, упозорила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Sputnik
Она је обратила пажњу на интервју који је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг дао за лист „Тајмс“.
„По његовим речима, ако Украјина буде употребила ракете дугог домета, то наводно неће довести до увлачења Алијансе у сукоб са Русијом. Истовремено, Столтенберг сматра да ће свака земља НАТО самостално одобрити да Украјина користи испоручено оружје, а не, како је рекао, по налогу Алијансе. Те одлуке наводно нису без ризика, али, по речима Столтенберга, не постоји рат без ризика“, подсетила је Захарова.
Међутим, како је оценила, он мора знати до чега могу довести такве изјаве.
„По мом мишљењу, тако нешто може да каже само човек који је потпуно несамосталан, на којег врше толики притисак да он говори свакакве глупости. Тако нешто може да каже само човек који заиста није свестан последица таквих поступака и који, сходно томе, нема никакве везе са одговорним понашањем те структуре у чије име говори. И Столтенберг и они који су му писали такве ствари не могу а да не схватају до чега такве изјаве могу да доведу“, нагласила је Захарова.
Употреба западног оружја дугог домета против Русије значиће директно учешће земаља НАТО у конфликту у Украјини, изјавио је руски председник Владимир Путин уз поруку да ће то битно променити саму суштину сукоба.
РУСИЈА
Упркос упозорењима: НАТО сматра „оправданим“ да се Кијеву дозволе напади на Русију
Погледајте још:
Коментар