Специјална операција у Украјини

Зеленски: Украјина живи по „плану Б“ у очекивању да САД одобри „победнички план“

Украјински лидер Владимир Зеленски је, коментаришући постојање „плана Б“ у случају да амерички председник Џозеф Бајден одбије да подржи његов такозвани „план победе“, изјавио да Украјина већ живи по том резервном плану.
Sputnik
„Постављено ми је питање: Шта ће се догодити ако амерички председник Џо Бајден не подржи ваш мировни план, да ли имате план Б? Бићу искрен: већ смо у плану Б. Живимо у њему. Никада нисмо имали план А“, рекао је Зеленски на заједничкој конференцији за новинаре са шефом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Кијеву.
Према речима Зеленског, план А био је да се спречи избијање сукоба, „да се Украјина ојача оружјем и уведу санкције Русији“.
Он је подсетио да ће са Бајденом разговарати о детаљима свог плана, пошто постоје тачке које зависе од одлуке Вашингтона.
„Што се тиче (републиканског кандидата Доналда) Трампа, желим да схватим како он то види“, рекао је Зеленски.
Он је додао да је план осмишљен за брзе одлуке партнера, које би требало да се реализују у периоду „од октобра до децембра и без кашњења“. Тада ће, према његовим речима, „представљени план функционисати“.
Зеленски је раније изјавио да је украјински „план победе“ већ у потпуности припремљен. У августу је рекао да овај план такође садржи „моћан пакет који ће приморати Русију да дипломатски оконча рат“. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући речи Зеленског, истакао да је Москва свесна суштине кијевског режима, да наставља специјалну војну операцију и да ће остварити све постављене циљеве.
У јулу је председник Русије Владимир Путин изјавио да је прекид ватре у Украјини немогућ без пристанка „друге стране“ на неповратне кораке прихватљиве Русији. Он је нагласио да Москва не може дозволити да непријатељ искористи прекид ватре да би поправио положаје и повратио снаге.
Специјална операција у Украјини
Кијев: Дозвола за нападе у дубину Русије је главни елемент у „плану победе“ Украјине
Погледајте и:
Коментар