РУСИЈА

Јапан подигао ловце због руског „иљушина“

Ловци Ваздушних снага самоодбране Јапана послати су у подручје острва Ребун због руског авиона Ил-38 који је наводно нарушио ваздушни простор земље, саопштио је министар одбране земље Минору Кихара.
Sputnik
„У понедељак је потврђено да је авион Ил-38 руских Оружаних снага три пута нарушио ваздушни простор изнад територијалних вода северно од острва Ребун на Хокаиду од 13.00 до 15.00 часова по локалном времену. Као одговор на то, ловци Ваздушних снага самоодбране Јапана хитно су били послати у то подручје и предузели су неопходне мере, укључујући издавање упозорења“, наводи се у саопштењу.
Како је рекао генерални секретар јапанске Владе Јошимаса Хајаси, осим стандардних средстава упозорења, ловци су употребили и сигналне ракете. Он је истакао да је Јапан дипломатским каналима упутио протест руској Влади.
Како је руско Министарство одбране више пута наглашавало, сви летови авиона Ваздушно-космичких снага Русије се изводе строго у складу са међународним правилима за коришћење ваздушног простора.
Ил-38 је противподморнички и поморски патролни авион средњег домета, направљен на бази путничког авиона Ил-18. У ССССР их је направљено укупно 60, а последња модификација је Ил-38Н.
Ненадмашни краљ брзине: Шест деценија чувеног МиГ-25 /фото/
Погледајте још:
Коментар