РУСИЈА

Руска амбасада о сукобу Израела и Хезболаха: Велика вероватноћа избијања рата у пуном обиму

Ситуација у вези са сукобом Израела и либанског покрета Хезболах је толико напета да постоји велика вероватноћа избијања рата у пуном обиму, изјавио је руски амбасадор у Тел Авиву Анатолиј Викторов.
Sputnik
„Ситуација је толико напета да се може говорити о великој вероватноћи избијања ратних дејстава у пуном обиму између две земље, што ће имати крајње негативне последице“, рекао је дипломата за телевизију „Русија 24“.
Он је додао да амбасада Русије у Тел Авиву не располаже подацима о рањеним Русима у Израелу.
Амбасадор је подсетио на препоруку руског Министарства спољних послова која је објављена у октобру прошле године.
„Не забрањујемо посете наших грађана Израелу, али позивамо на уравнотежен приступ потреби за таквим посетама и спроводимо их само у случајевима крајње нужде. Ситуација сада није погодна за масовне посете Израелу и околним земљама“, објаснио је он.
У Либану је 17. и 18. септембра дошло до серије експлозија комуникационих уређаја. Првог дана велики број пејџера је детонирао готово истовремено у различитим деловима земље. Како је саопштило либанско Министарство здравља, у последицама ових експлозија погинуло је десетине људи, а повређено је око три хиљаде. Следећег дана, у разним деловима Либана експлодирали су воки-токији, телефони и уређаји који се напајају преко соларних панела и литијум-јонских батерија. У поновљеном нападу погинуло је 25 људи, а 608 је повређено.
Од понедељка ујутру, израелска авијација почела је да изводи масовне ударе на насеља на југу и истоку Либана. На удару се нашло десетине села и низ регионалних насеља. Борци либанског шиитског покрета Хезболах су, заузврат, испалили десетине ракета ка северу Израела. Либанска влада позвала је УН да интервенишу и зауставе израелску агресију.
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је окарактерисала оно што се десило као терористички акт и покушај да се распламса велики сукоб.
СВЕТ
У нападу Израела на Либан погинуло 356 људи, рањено 1.246; САД шаљу додатне трупе /видео/
Погледајте и:
Коментар