РУСИЈА

Медији: Операција дизања у ваздуху Северног тока коштала 300.000 долара

Немачки медији тврде да је операција дизања у ваздух гасовода "Северни ток" и "Северни ток 2" коштала је скоро 300.000 долара, а групу диверзаната су наводно чинили углавном цивили.
Sputnik
Како се истиче, план саботаже је одобрио бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни. Међутим, Владимир Зеленски наводно није био обавештен. Групу диверзаната водио је и обучавао бивши официр снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине Роман Червински. Операција је финансирана приватним средствима.
Немачка влада потврдила је издавање налога за хапшење у вези са експлозијама на гасоводима Северни ток и Северни ток 2, саопштио је званични представник немачке Владе Штефен Хебестрајт на брифингу у Берлину.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Погледајте и:
Коментар