Специјална операција у Украјини

Сијарто: Употреба западног оружја дубоко у територију Русије повећаће ризик од ескалације

Испоруке оружја Украјини од стране западних земаља нису могле да приближе мирно решење сукоба, изјавио је министар спољних послова и спољних економских односа Мађарске Петер Сијарто.
Sputnik
„Ако ћемо да будемо искрени према себи... морамо признати да оно што је до данас урађено није успело. Испоруке оружја ни на који начин нису помогле да се рат приближи крају“, оценио је Сијарто на маргинама Генералне скупштине УН.
Он је рекао да је Мађарска спремна да учествује у свим глобалним иницијативама које промовишу идеју мира и изразио наду да ће недеља на високом нивоу у УН приближити регион средње и источне Европе мирном решењу сукоба.
Према његовим речима, глобална безбедносна ситуација тренутно је најгора од краја Другог светског рата, с тим у вези светски лидери окупљени на Генералној скупштини УН морају да се присете зашто је ова светска организација основана.
Сијарто је истакао да је Мађарска против тога да се Кијеву дозволи да изводи нападе дубоко у територију Русије, јер ће то повећати ризике од ескалације.
„Заиста смо опрезни и забринути због свих мера које би могле довести до ескалације, без обзира ко их предузима. Ако било који корак повећава ризик од ескалације, ми смо против тога. Када је реч о томе да Запад употреби оружје против територије Русије – а ја на ово питање не гледам из политичке или пропагандне перспективе – на то нема другог одговора осим да се каже: да, ово ће заиста повећати ризик од ескалације “, рекао је министар.
Он је подсетио да се Мађарска налази близу Русије, а они који подстичу сукоб се, напротив, налазе далеко.
„Ако сукоб ескалира, то ће пре свега погодити географско суседство, а не оне који живе хиљадама километара даље. То је наш проблем. Живимо у делу света који је поражен у ери када је свет био подељен на блокове и не желимо да се ово доба врати“, додао је шеф мађарске дипломатије.
Он је додао да Будимпешта сматра бесмисленим претње Запада о наводним плановима Русије да нападне НАТО.
„Која је сврха напада на било коју државу-чланицу НАТО-а? НАТО има свој уговор, у коме постоји члан 5који врло јасно каже да ако дође до напада на било коју државу-чланицу, онда се то мора сматрати нападом на све. Дакле, ко год напада НАТО, мора се суочити са целим НАТО-ом. Зашто би Русија хтела да се сукобљава?“, рекао је он.
Сијарто је такође позвао оне који говоре о таквим претњама из Русије да „само логично поразмисле“.

О мировној конференцији

Према његовом мишљењу, нова конференција о Украјини била би успешна уз учешће обе стране и постојања плана о којем се разговара, али за сада нема ни једног ни другог.
„Мој став је да мировна конференција може бити ефикасна или смислена само ако су испуњена два предуслова. Прво, за преговарачким столом морају присуствовати обе зараћене стране. Друго, мора постојати план о коме се може разговарати. Тренутно не видим много апетита међу онима који говоре о мировној конференцији да виде обе стране за преговарачким столом. Не видим компромисни план којим би се могли водити преговори“, истакао је мађарски министар.
Говорећи о „плану победе“ Владимира Зеленског, Сијарто је истакао да „сви мировни планови морају добити прилику за дискусију“.
„У Европској унији обично тврдим да чак и мировне планове које предлажу кинеске и бразилске колеге треба размотрити. Можемо имати своја мишљења – позитивна или негативна – али барем о њима треба разговарати“, додао је он.
Како је навео, Будимпешта ће наставити да износи мировне иницијативе о Украјини, укључујући и током недеље на високом нивоу Генералне скупштине УН.
Говорећи о односима Мађарске и Русије, министар је рекао да су они праведни и засновани на међусобном поштовању.
„Од овог односа имамо велике користи у смислу безбедних испорука енергената за нашу земљу. Знате, ово је физичко питање, а не идеолошко или политичко. Ако не можемо да одржимо ефикасне односе са Русијом, једноставно нећемо моћи да осигурамо безбедне испоруке енергије за земљу“, нагласио је Сијарто.
Како је приметио, влада земље је одговорна својим грађанима за снабдевање енергетским ресурсима, било да се ради о нафти, гасу или нуклеарној енергији.
„Апсолутно је важно да радимо заједно са Русијом, иначе… не бисмо могли да гарантујемо те испоруке“, констатовао је министар.
Специјална операција у Украјини
Рат би могао да се прошири: Мађарска позива да се Кијеву не дозволе напади на Русију
Погледајте и:
Коментар