- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Рат би могао да се прошири: Мађарска позива да се Кијеву не дозволе напади на Русију

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто
Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
Пратите нас
Ако се Кијеву дозволи да изводи нападе на руску територију оружјем дугог домета, глобална безбедност ће бити изузетно угрожена, као и земље у суседству Украјине, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
„Ако Украјина добије дозволу да изводи нападе на циљеве у дубини руске територије оружјем које је добила са Запада, то би повукло за собом изузетно опасан ризик од ескалације. Лако би се могло десити да се рат прошири даље по Украјини и тада ће се у опасности наћи, пре свега, суседне земље“, оценио је Сијарто.
По његовим речима, било би изузетно опасно ако би Украјинци употребили западно оружје за нападе на Русију – како са мађарске тачке гледишта, тако и са становишта глобалне безбедности.
Сијарто је напоменуо да Кијев још није добио дозволу да гађа руску територију оружјем дугог домета захваљујући томе што међу западни лидерима има „неколико разумних људи“.
„Међу западним савезницима још увек постоје један, два разумна гласа који су у стању да трезвено расуђују. Захваљујући томе још увек није дата дозвола за извођење напада далекометним оружјем у дубину руске територије. Искрено се надамо да ту црвену линију нико неће прећи“, рекао је Сијарто за телевизију М1.
Он је констатовао да се сукоб не може разрешити на бојном пољу и да треба да се заврши преговорима. Такође је напоменуо да се велика већина чланица УН, за разлику од ЕУ, залаже за мирно решавање украјинског сукоба.
„Ми спадамо у већину. То није ЕУ, није трансатлантска заједница, овде је огромна већина присталица мира. Велика већина чланица УН залаже се за мировне преговоре и што скорије окончање војних дејстава и ми смо део те светске већине“, казао је Сијарто.
Претходно, руски председник Владимир Путин је саопштио да ће употреба западног оружја дугог домета против Русије значити директно учешће земаља НАТО-а у конфликту у Украјини.
Русија, ЕУ  заставе - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
РУСИЈА
Сијарто разоткрио лицемерје Запада: Цела Европа тајно тргује са Русијом
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала