РУСИЈА

Председник Думе: Иза експлозија на гасоводима "Северни ток" стоји Вашингтон и лично Бајден

Иза експлозија на гасоводима "Северни ток" стоји Вашингтон и лично амерички председник Џозеф Бајден, рекао је председник руске Думе Вјачеслав Володин.
Sputnik

"Иницијатори и извршиоци диверзија на 'Северним токовима' морају да одговарају. Овде не постоји застаревање случаја", рекао је Володин поводом две године од експлозија на гасоводима.

Истрага коју су спровеле Немачка, Данска и Шведска није донела никакве к онкретне резултате, а Русији нису допустили да буде у току истраге.
"Детаље не откривају ни до дан данас. Одбили су практично све наше захтеве. А верзије онога што се десило које су изнели терале су нас повремено на смех. Пребацивање кривице на неку проукрајинску групу и цивиле рониоце неће проћи", рекао је председник Думе.

Највише штете претрпела Немачка

Према његовим речима, за терористички напад на гасоводе није одговарао Вашингтон, већ грађани Немачке којима су Бајден и канцелар Олаф Шолц "узимају из џепова".
Володин истиче да је америчком председнику било корисно да западну Европу лиши јефтиног руског гаса и да је примора да купује вишеструки скупљи амерички течни гас.
"Бајден и Шолц су изгубили поверење становништва у својим земљама због терористичког напада на гасоводе", навео је он.
Према његовим речима, највише је страдала Немачка, јер је њена привреда захваћена рецесијом, БДП је смањен, производни модел је доживео крах, смањила се индустријска производња а број банкрота је рекордан за последњих 10 година.
Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Погледајте и:
Коментар