РУСИЈА

Руска обавештајна служба: Нове потврде - Англосанксонци умешани у експлозије на „Северним токовима“

Спољна обавештајна служба Русије (СВР) добија нове информације које потврђују умешаност Англосаксонаца у експлозије на „Северним токовима“.
Sputnik
„СВР Русије не престаје да прикупља информације о околностима серије експлозија у Балтичком мору 26. септембра 2022. године. Стижу све нове информације које потврђују оно што је као тезу већ изнео директор службе С.Е. Наришкин о умешаности Англосаксонаца у ове инциденте“, наводи се у саопштењу Службе.
У саопштењу се додаје да доступне обавештајне информације јасно указују да напади на гасоводе представљају акт међународног тероризма и економског рата Англосаксонаца против европских савезника, пре свега Немачке.
Од 2022. године Вашингтон и Лондон систематски покушавају да скину тему диверзије на гасоводима „Северни ток“ са међународне информативне агенде. Истовремено, СВР напомиње да у западним земљама, на нивоу независних политичара и експерата, остаје захтев за поузданим информацијама о узроцима и организаторима терористичког напада.
Верзија структура и медија које контролишу САД и Британија да су „Северне токове“ самостално дигли у ваздух украјински екстремисти „не држи воду“, али је већ наметнута Немачкој као главна, наводи се у саопштењу.
„СВР Русије располаже информацијама о одлуци донетој у САД и Великој Британији да се уочи још једне годишњице експлозија спроведе дезинформациона кампања како би се прикрила истинска сврха саботаже и њених организатора. Од августа ове године, структуре и медији под контролом Вашингтона и Лондона износе лажне тврдње да су нападе извели искључиво украјински екстремисти који су деловали независно“, истиче се у саопштењу.
„Упркос чињеници да ова верзија ‘не држи воду’, управо је ова верзија већ наметнута истражним органима Немачке као основна. Постављен им је ултимативан задатак да брзо заврше истрагу до краја године, да терористички напад припишу ‘украјинским авантуристима који мрзе Русију’ и да трансатлантску сарадњу склоне ван опасности“, додаје СВР.
Служба је навела да је терористички напад на „Северне токове“ нанео непоправљиву штету европској економији и изразила наду да ће објективна истрага ипак бити спроведена.
У саопштењу се оцењује да две године након експлозија, западне земље не само што нису спровеле истрагу, већ покушавају да исфабрикују њене резултате.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
РУСИЈА
Председник Думе: Иза експлозија на гасоводима "Северни ток" стоји Вашингтон и лично Бајден
Погледајте и:
Коментар