РУСИЈА

Руски премијер у Ирану: Техеран намерава озбиљно да јача односе са Москвом

Премијер Русије Михаил Мишустин допутовао је у званичну посету Ирану – на састанку са потпредседником те земље Мухамедом Резом Арефом рекао је да је Москва заинтересована за то да сарадњу са Ираном подигне на виши ниво.
Sputnik
„Односи Русије и Ирана имају вековну историју, заснивају се на принципима пријатељства, добросуседства и међусобног поштовања. Русија је искрено заинтересована за то да подигне нашу сарадњу на виши ниво“, рекао је Мишустин на састанку са Арефом.
Он је подсетио да су такву одлуку донели лидери две земље.
„Поздрављамо принципијелну одлуку Ирана да настави да јача стратешко партнерство са Русијом и у потпуности делимо тај став“, истакао је Мишустин.
Како је додао, Русија придаје приоритетни значај ширењу трговинско-економске сарадње, диверсификацији међусобног трговинског промета и његове структуре и предлаже да се настави рад на његовом повећању.
„Сматрамо да је важно да створимо што повољније услове за организовање низа великих инвестиционих пројеката у различитим областима“, рекао је руски премијер.
Он је подсетио да такве проблеме треба да решава заједничка руско-иранска комисија за трговину и економску сарадњу.

Озбиљно јачање сарадње

Потпредседник Ирана Мухамед Реза Ареф поручио је на састанку да Техеран озбиљно намерава да јача односе са Москвом.
„Веома сам задовољан добрим темпом којим се развијају наши односи на свим нивоима. Желео бих да истакнем да нова Влада Ирана озбиљно намерава да ојача наше односе“, рекао је он.
С тим у вези, напоменуо је да је сарадња са Русијом један од приоритета иранске спољне политике.

„Заједничко искуство двеју земаља у супротстављању незаконитим санкцијама Запада и потреба за сарадњом у циљу неутралисања тих санкција захтевају да Иран и Русија сарађују на свим нивоима и у свим правцима сарађују“, констатовао је заменик председника.

Говорећи о економској сарадњи, он је подсетио да трговинска размена између две земље сада износи 2,5 милиона евра и изразио наду да ће, захваљујући заједничким напорима, та цифра порасти.
СВЕТ
Иран: Не желимо нуклеарно оружје, али нам прете САД и Европа
Погледајте још:
Коментар