- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Иран: Не желимо нуклеарно оружје, али нам прете САД и Европа

© Sputnik / Антон Быстров / Уђи у базу фотографијаЗастава Ирана
Застава Ирана - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2024
Пратите нас
Иран и Русија успоставили су чврсте економске везе, а предстојећи самит БРИКС у Казању помоћи ће да се унапреде односи две земље, изјавио је ирански председник Масуд Пезешкијан.

„Русија је наш сусед. Имамо одличне економске везе“, истакао је председник Ирана на првој конференцији за новинаре након ступања на ту дужност, а преноси ТВ ИРИБ.

Он је такође додао да се Иран и Русија спремају да што је могуће пре реализују пројекат међународног транспортног коридора (МТК) „Север-Југ“ (мултимодална рута од Санкт Петербурга до луке Мумбај у Индији дужине 7,2 хиљаде километара).

Иран не жели нуклеарно оружје, али му прете САД и Европа

Поред тога, Пезешкијан је истакао да Иран не тежи да набави нуклеарно оружје, али му прете Сједињене Америчке Државе и Европа, приморавајући га да одустане од развоја ракета.

„Ако не будемо имали ракете, бомбардоваће нас као што су Појас Газе“, оценио је ирански лидер.

Према његовим речима, Иран никада није желео распламсавање било ког сукоба, али је Израел покушао да увуче Техеран у рат, убиством лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у иранској престоници.
Истовремено, Пезешкијан је демантовао да је Иран предао Јемену суперсонично оружје којим је гађана територија Израела, рекавши да и сам Јемен има своје технологије.

Техеран више неће бити престоница?

Новоизабрани ирански председник је нагласио и да ће иранске власти разматрати премештање престонице из Техерана у градске центре у близини Персијског залива.
Он је објаснио да се као престоница земље Техеран суочава са проблемима за које власти немају решење, изузев да преместе саму престоницу на другу локацију.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала